Mitac Mio A701

A mindenes...

Egy komplett mini iroda használói leszünk
a Mio A701 használatbavételekor.

 

A Mio A701-es esetében a PDA tudást 
egy nagyobb GSM telefon méretére csökkentették le. 


Mindent megtalálunk amire egy mobl irodában szükségünk lehet.

A Mio egy olyan réteget célzott meg ezzel a készülékkel, aki ad a megjelenésre.

 
Kijelző

A méret csökkentés miatt az A701 kijelzője kisebb mint a kategóriatársaié, de még így is nagyobb mint a nagy kijelzővel rendelkező telefonoké.
  A kijelző 41×54 mm –es, amihez 240×320 –as felbontás társul. Mivel érintőképernyőről van szó, így a billentyűzet hiába is keressük a telefonon. A készülék támogatja a kézírás felismerést, így a szövegek írása sem fogja megnehezíteni a dolgunkat.

Csak írjunk a megszokott módon mintha egy füzetbe írnánk. Ebben segítségünkre lesz a telefon jobb alsó sarbából elővarázsolható teleszkópos ceruza, ami elsőre egy kicsit furcsa, szokatlan lehet annak, aki a vastag PDA ceruzákhoz szokott, de egy kis ismerkedés után hamar hozzá lehet szokni.

Telefon funkció

Mivel a Mio A701-es esetében nem csak egy PDA-ról van szó, hanem egyben egy telefonról is, így fontos dolog egy pár szót említeni a telefon funkciójáról!
 


Ha lenyomjuk a zöld hívásindító gombot, akkor kapunk egy szép kis billentyűzetet, ahol be tudjuk írni a tárcsázandó számot, vagy a névjegyzékre kattintva kikereshetjük az illetőt.

Gyors tárcsázás funkcióra is van lehetőség, tehát nem kell a névjegyzékbe keresgélnünk hanem egy gomb lenyomásával tárcsázhatjuk is az illetőt.

 A gombok viszonylag nagyok a kijelzőn, akár ceruza nélkül is tudunk tárcsázni.

A híváskezelő gombok (felvesz / lerak) megtalálhatók a kijelző alatti „gombsoron”.

Telefonálás közben pedig a hangerőt a bal felső oldalon található hangerőszabályzó gombokkal állíthatjuk.

  Akkumlátor

A készüléknek egy 1320mAh Li-Ion akkumulátor ad életet, ami optimális beállítások mellett 200 óra készenléti idő és 4 óra beszélgetési időt biztosít. Az autós navigáció használata lényegesen lerövidíti a készenléti időt, ám a gyári tartozékként mellékelt szivargyújtós töltővel tökéletesen használható GPS-ként. A gyári adatkábellel rácsatlakozva számítógépünkre a szinkronizálás mellett töltődik is a telefon, így mondhatom azt hogy nem lesz gondunk a készenléti idővel.

 Telefonkönyv

A telefonkönyve maximum 1000 bejegyzés eltárolására képes. A bejegyzéshez fényképet is rendelhetünk. Sajnos a csoportosításról le kell mondanunk, mert csak a gyárilag beépített 4 kategóriába sorolhatjuk a neveinket. Viszont rendelhetünk egyénekhez csengőhangot. Rendezhetjük a neveket név szerint, szám szerint vagy akár email szerint is, és nézhetjük őket lista nézetben is.

PDA funkció

A Mio A701 egy 520Mhz-en működő Intel processzort rejt magában, így lassulás panasz nem lesz a készülékre. Akár több task is futhat egymás mellett gondtalanul. A készüléken Windows Mobil 5.0 fut, amit a Mio megdobott egy sajátos menüvel és kinézettel, ami nagyon passzol a szép külsőhöz.

Kommunikáció

A készülékkel BlueTooth 1.2-n keresztül, vagy USB kábelen kapcsolódhatunk számítógépünkhöz. Ehhez szükséges telepíteni gépen az ActiveSync-et, ami a gyári CD-n megtalálható. Ezen keresztül szinkronizálhatjuk össze a készülékünket a géppel, vagy akár modemként is használhatjuk.

Ha a készüléket önmagában netezésre szeretnénk használni, akkor meg kell hogy barátkozzunk a jó öreg GPRS kapcsolattal. Sajnos a Mio A701-ből kimaradtak a legújabb technológiák, így nincs benne 3G, EDGE, sőt még WLAN is kimarad belőle. Az utóbbit pótolhatjuk, ugyanis a készülék támogatja az SD/IO kártyákat, így ha veszünk egy Wifi kártyát, akkor gond nélkül tudjuk használni a vezeték nélküli internetezést.

Netezésre az Internet Explorer mobil változatát használhatjuk. Sokan nincsenek vele megelégedve, de szerintem tökéletesen működik. Ha elforgatjuk a kijelzőt, akkor lényegesebben nagyobb képteret biztosítunk a weboldalak megjelenítésének. Sokféle internetes böngésző program van, tehát mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbbet.
 

 
 Multimédia

A telefon hátulján található egy 1,3 Megapixeles kamerát, amivel fényképeket és videókat készíthetünk. A kamera mellett található egy ma már megszokott kis tükör, ami akkor hasznos, ha önarcképet szeretnénk vele készíteni magukról. Viszont a kamera sajnos nem az erőssége a telefonnak. Nagyon érzékeny a bemozdulásokra és a fényviszonyokra. Videó felvételeket is lehet vele készíteni 240×320-as felbontásban, amely vagy wmv vagy H.263 formátumban érhető el.
 A videók és a zenék lejátszásáról a Windows Media Player gondoskodik. Zenéket a háttérben is tudunk hallgatni, de a Media Player rossz tulajdonsága, hogy nagyon meríti az akkumlátort. Ezért érdemes más médialejátszót telepíteni, vagy ha zenét szeretnénk hallgatni, akkor egy zenelejátszót. Így megoldhatjuk az akkumlátor merülési problémákat és sok más formátummal egészíthetjük ki a telefonunk palettáját.

A gyári sztereo headsett tökéletesen megfelel arra, hogy hívásokat bonyolítsunk le, ám zenehallgatásra kevésbé alkalmas.
 
  A kamera gomb mellett találjuk a 2,5 mm-es fülhallgató csatlakozót. Egy 2,5 – 3,5 mm-es jack átalakító beszerzése után bármilyen fülest használhatunk hozzá.

Memória / bővíthetőség

A telefonmemória 64MB, ami SD illetve MMC kártyával bővíthető.
A kártyát a telefon jobb alsó szélén egy kis gumi védő alá kell behelyezni. Így könnyen és gyorsan ki tudjuk venni, esetleg cserélni tudjuk a kártyát a telefon szétszedése nélkül. A védő gumi nagyon stabil és többszöri kártyacsere után sincs az embernek olyan érzése hogy le fog szakadni esetleg leesni. A memória kártyákon felül a slot képes SD / IO kártyákat kezelni, aminek segítségével pótolhatjuk a hiányzó Wifi funkciót, ám ezesetben sajnos meg kell válnunk a memóriakártyánktól.

 
 GPS / navigáció

A készülékben egy 20 csatornás SIRFstar III GPS antenna van beépítve. IGO-val tesztelve a készüléket mindenhol megállja a helyét. Lakótelepen kívűl hajszálpontos és szinte miliméterre pontosan mutatja merre járok. Támogatja a TMC funkciót, aminek hazánkban majd csak később lesz jelentősége. Hang navigációra sem lehet panasz, mert a kamera melletti hangszóró elég hangos ahhoz, hogy tisztán és érthetően kivehessük merre is kell mennünk.
 Amit érdekesnek találtunk:
  • Jó minőségű anyagok használata
  • Igényes kidolgozás, stílusos megjelenés
  • Sok gyári tartozék és extra a dobozban


Amit érdemes lenne változtatni:
  • Széleskörű adatkommunikáció, gyors adatátvitel
  • Jobb kamera


Ami nagyon tetszett:
  • Igényes kidolgozás, jó megjelenés
  • Nagy érintőképernyő
  • Szupergyors processzor
  • Tökéletes navigáció
  • Sokoldalúság


Összegzés

Ha a Mio A701-et összességében nézzük ár / érték arányban, akkor szerintem a legjobb választás. Ebbe a készülékbe minden benne van, ami benne lehet (GPS, PDA, GSM) és mindez stílusos és elegáns megjelenéssel párosul.

forrás: telefonguru olvasói teszt

Magyar használati utasítás

Egyéb cikkek a készülékről:

Bevezető külső
                        (mobilaréna.hu)
Kijelző, szoftver                       (mobilaréna.hu)
Alapfunkciók                           (mobilaréna.hu)
Multimédia                              (mobilaréna.hu)
Navigáció                                (mobilaréna.hu)
Egyéb funkciók                        (mobilaréna.hu)
Adatkommunikáció, akkumulátor (mobilaréna.hu)
Specifikáció                              (mobilaréna.hu)

Új Pocket PC erőmű...               (technet.hu)

 

Harcolj a SPAM ellen pagerank Arctorna Buda Arctorna Magazin s Frum