Panasonic GS-400

 Panasonic NV GS-400 félprofi  mini DV kazettás video kamera    

Nagyon jó ár-érték arányú kamera, rengeteg kézi beállítási lehetőséggel.         

használati utasítás 

- 3CCD videokamera
- 4Mpixel fényképezőgép
- beépített színsáv generátor
- SD memóriakártyahely
- Leica Dicomar lencserendszer
- 12X optikai zoom
- Panasonic Crystal Engine
- Pro Cinema üzemmód
- 1,7 sec quick start


  A Panasonic új, csúcsminőségű 3CCD-s videokamerája,
mely 4 megapixel felbontású fényképek készítésére is képes.
A Panasonic bemutatja NV-GS400 e.cam modelljét – egy olyan
3CCD digitális videokamerát, amely lélegzetelállító minőségű,
4 megapixel felbontású fényképek készítésére is képes.

A GS400 lelke ugyanaz a 3CCD kamera rendszer, amelyet a
professzionális televíziós berendezésekben is alkalmaznak.
A fény három elsődleges színösszetevőjének feldolgozására
külön-külön CCD-t alkalmazó rendszer kivételesen tiszta,
valósághű színeket biztosít. A kép minőségét tovább fokozza
a korszerű optikai technológiával készült, páratlan leképezést
nyújtó Leica Dicomar objektív, és a Panasonic Crystal Engine
fejlett képfeldolgozó áramkör, melynek segítségével a 3CCD
kamera rendszer adottságai teljes mértékben kiaknázhatók.

  A Panasonic saját fejlesztésű Quad-Density Pixel Distribution (Négyszeres Sűrűségű Képpont Elosztási) technológiája lehetővé teszi a GS400 számára a 4 millió képpontból álló fényképek készítését – ami jelenleg a legmagasabb a piacon. A készülék kétféle képstabilizációs rendszerrel rendelkezik – az O.I.S. a mozgóképek, a MEGA O.I.S. pedig a fényképek számára készült. Mindkét rendszer gondoskodik a tiszta, éles, nagy felbontású képekről még olyan körülmények között is, amikor a kamera jobban ki van téve a kézremegés hatásának. A GS400 mozgókép felvétele közben is képes 1,2 megapixel felbontású fényképek készítésére anélkül, hogy felvételi üzemmódot kellene váltania.* Az állóképek az SD memóriakártyára kerülnek rögzítésre.

 
   A GS400 univerzális formája garantálja a tökéletesen
könnyű használatot. Az LCD képernyő 120 fokban
kinyitható a jobb láthatóság érdekében és a Power LCD
gomb egyetlen megnyomásával azonnal megkétszerezhető
a képernyő fényerereje, gondolva a napsütéses napokra.

A szolgáltatások tömkelege izgalmasan kreatív eszközzé varázsolja a GS400-at.

A Pro-Cinema üzemmód segítségével mozifilmhez hasonló textúrájú és minőségű, valósághű felvételek készíthetők.

 A Multi-Manual Ring (Multi manuális gyűrű) megkönnyíti a zoom, a kézi élességállítás, a zársebesség és a blende beállítását, míg a High-Picture-Quality Wide Mode (Magas Képminőségű Széles Képarányú Üzemmód) használatával olyan felvételek készíthetők, amelyek tökéletesen illenek egy széles képernyős televízió
képernyőjére.

 
  Az USB 2.0 (HS üzemmód) szabvánnyal való kompatibilitás lehetővé teszi a DV adatok közvetlen PC-re történő átvitelét. Emellett az USB Video Class szabvánnyal való kompatibilitás lehetővé teszi a mozgóképek valós időben történő letöltését is. A magas/alacsony zársebességű megvilágítási módok segítségével nagy kifejezőerejű képeket készíthet.
   
 
  Az NV-GS400 ajánlott bruttó fogyasztói ára 550.000 Ft.
                                                                (2005 január)

Ami tetszett:
-kis kamerákhoz képest jó súly és jó súlyelosztás
-jó nagy LCD aminek a fedelén extraként egy kis gomb van, mellyel a képernyő fényereje változtatható
-kézzel könnyen állítható vario/élesség, zársebesség/blende, fehéregyensúly
-második REC gomb, amellyel a nem hagyományos módon tartott kamerán is könnyen indítható a felvétel
-gyorsindítás funkció ami a szalagot felfűzve tartja a kamera kikapcsolt állapotában is. Ha a felvétel gomb fölötti apró zöld fény világít, akkor ez a szolgáltatás működik és a kamera kb. másfél másodperc alatt felvételkész állapotba kerül a normál 4-5 másodperccel szemben.

Kinek jó ez a kamera? Azoknak, akik egy kicsit jobban odafigyelnek a felvételeknél a részletekre. Bár működik teljesen automata beállításokkal, annál drágább, minthogy csak a gyerek szülinapját vegyük fel vele. Már csak kifutó raktárkészletben lehet fellelni, vagy esetleg az E-bayen, de megéri megvenni, mert remek kamera és mivel az ára már a modellváltás előtt is igen kedvező volt, kifutott modellként biztos, hogy jó áron kapni. Egy tizes skálán 9 pontot adnék neki.
 

 
  Fogalommagyarázat

1. 3CCD kamera rendszer
A kamera CCD-je (charge-coupled device – töltéscsatolt eszköz) kritikus tényezője a képminőségnek. Éppen ezért a GS400 modellben a Panasonic 3CCD kamera rendszert alkalmazott – ugyanazt, amit a professzionális videokamerákban is használnak. Ebben a fejlett rendszerben a beeső fény a három alapszínre bomlik fel (vörös, zöld és kék), majd a belőlük keletkező jelet a három CCD egyike gyűjti össze. A GS400 3CCD rendszere 3-szor 1 070 000 képponttal gondoskodik a valóban részlet gazdag képekről. A mozgókép felvételek tényleges felbontása ennek köszönhetően 3-szor 690 000 képpont, míg a fényképeké 3-szor 990 000 képpont, ami igen részletes szín információk rögzítését teszi lehetővé. Az eredmény azonnal látható a GS400 tiszta, gyönyörűen árnyalt képein, melyek finom átmenetekkel, természetes, élethű színekben pompáznak.

2. Leica Dicomar lencse
A Leica már hosszú ideje a tökéletes fényképezőgépek és lencsék gyártójaként közismert a fényképezés szerelmesei körében. Most ez a legendás optikai technológia ötvöződik a Panasonic fejlett digitális technológiájával a Leica Dicomar objektív formájában. Ez a kiváló minőségű, új objektív 14 lencsetagot foglal magában tíz csoportba rendezve, és alacsony szóródású optikai üveg alkalmazásával a hagyományos lencsék szintjének egyharmadára csökkent a színeltérés. Egy különleges, többrétegű bevonat került 16 lencse felületre, ami elhanyagolható mértékűre csökkenti a káros visszaverődéseket, és így éles, tiszta képeket garantál, amelyek mentesek a tükröződéstől és a szellemkép jelenségétől. A Leica Dicomar lencse emellett 12x optikai zoom-mal rendelkezik.
* A Leica a Leica Microsystem IR GmbH bejegyzett védjegye, és a Dicomar a Leica Camera AG bejegyzett védjegye.

3. 4.0 Megapixeles fényképezés
A GS400 Quad-Density Pixel Distribution (Négyszeres Sűrűségű Képpont Elosztási) technológiával működik, amelyet ezen kívül a Panasonic professzionális berendezéseiben is alkalmaznak. A képpontok közötti parányi, 2,56 mikronos hézagokat vízszintesen és függőlegesen is eltolják, melynek köszönhetően azok eloszlása a CCD-n a négyszeresére nő az előző rendszerekhez képest.
Ennek eredményeképpen a GS400 4.0 megapixel felbontású fényképeket képes készíteni – ami a piacon ma a legmagasabb felbontás*. Ezek a képek pedig a 3CCD kamera rendszer által biztosított minden részletet és színt páratlan érzékenységgel örökítenek meg.
* a digitális videokamerák között, a piac 2004. június 15.-i állapota szerint

4. Crystal Engine
A Crystal Engine egy különleges, kifejezetten a 3CCD kamera rendszerek számára kifejlesztett képfeldolgozó áramkör. A három CCD jelét egymástól függetlenül feldolgozva kimagasló minőséget biztosít mozgó és álló képek felvétele esetén egyaránt.

Új 3-dimenziós zajcsökkentés
Ez az új fejlesztésű zajcsökkentő eljárás először a durva, rögtön látható zajt távolítja el egy zajszűrő segítségével (első dimenzió), majd kiolvassa és elemzi a vízszintes és függőleges irányban is szomszédos képpontok adatait (második dimenzió) és eltávolítja azokat a részeket, amelyeket zajnak ítél. Végezetül a folyamat a harmadik tengelyen, az időben is végbemegy, amikor számos képkocka adatai kerülnek kiolvasásra és feldolgozásra, és a zaj ismételt kiszűrése itt is végbemegy. A zajcsökkentés különösen hatékony, amikor gyenge megvilágítás mellett készít felvételeket, így tehát tiszta, éles képeket készíthet akár éjszaka, vagy gyenge fényviszonyok mellett is.

AXIS (Advanced Pixel Interpolation System – Fejlett Képpont-interpolációs Rendszer)
A GS400 a kompakt Quad-Density Pixel Distribution technológia alkalmazásával felülmúlhatatlan precizitású képeket állít elő. Itt a kihívást az eredetileg képpontokat nem tartalmazó területeknek megfelelő jel előállítása jelenti. Az előző rendszerekben a környező képpontok alapján egy átlagot számolt a rendszer, viszont ez a módszer nem használható túl jól a nagy frekvenciájú jelek esetében. Az AXIS differenciálszámítást alkalmaz, amellyel a nagy frekvenciájú jelek esetében nagyobb pontosság és finomabb részletek érhetők el. A végeredmény: kimagasló minőségű fényképek és látványosan szebb mozgóképek.

Digitális jelfeldolgozás
Két jelfeldolgozó rendszer különálló áramkörök alkalmazásával dolgozza fel a mozgóképeket és a fényképeket, ami így lehetővé teszi – a világon először* – a mozgóképek és az 1,2 megapixel felbontású fényképek egyidejű felvételét. Ezen kívül optimalizálja a mozgó és az állókép felvételi üzemmódok képminőségét.
* a digitális videokamerák között, a piac 2004. június 15.-i állapota szerint

5. O.I.S. (Optical Image Stabilizer – Optikai képstabilizátor)
Az O.I.S. a felvétel közben előforduló kézremegés kompenzálásával biztosítja a tiszta és gyönyörű képek készítését. A kéz remegésének mértékét és irányát giroszkópos rendszer érzékeli és egy lineáris motor végzi a lencsék kiegyenlítését. Mindez a pillanat töredéke alatt történik. A GS400 rendszere optikai. Míg az elektronikus rendszerek a kézremegést magán a CCD képén javítják ki, a GS400 optikai folyamata még a CCD képalkotási fázisa előtt végbemegy – vagyis az gyakorlatilag semmilyen (negatív) hatást nem gyakorol a kép felbontására vagy a látószögre.

6. MEGA O.I.S. (Optical Image Stabilizer – Optikai képstabilizátor)
A MEGA O.I.S. rendszer egy érzékenység kiválasztó segítségével még egy lépéssel tovább viszi az O.I.S. technológia képességeit. Ez lehetővé teszi a MEGA O.I.S. számára, hogy közel kétszer* akkora mértékű kézremegést egyenlítsen ki, mint a hagyományos O.I.S a mozgóképek felvételekor. A MEGA O.I.S. még akár a zoom vagy makró funkció használata közben, vagy gyenge fényviszonyok melletti fényképezéskor jelentkező kézremegés kiegyenlítésére is képes. A GS400 temérdek olyan további funkció segítségével garantálja az egyszerű felvételkészítést, mint az egy gombnyomással kapcsolható autofókusz**, amellyel akár kézi felvételkészítés közben is villámgyorsan bekapcsolható az önműködő élességállítás.
* A Panasonic által végzett mérés
** Csak Card, Slow Shutter (kártya – lassú zársebesség) üzemmódban elérhető

7. USB 2.0 (nagy sebességű)/USB Video Osztályú kompatibilitás
A nagy sebességű USB 2.0 üzemmóddal való kompatibilitásnak köszönhetően a DV adatok egyetlen USB csatlakozó kábelen átvihetők számítógépre. Mivel a rendszer megfelel az USB Video Osztály szabványnak, így a DV adatok átvitele akár valós időben is történhet. A készülékhez mellékelt MotionDV STUDIO 5.1 LE alkalmazás professzionális funkcióinak segítségével azután egyszerűen szerkesztheti a DV felvételeket.

8. Magas képminőségű 16:9 üzemmód
Ennek az új üzemmódnak a használatával olyan felvételek készíthetők, amelyek még a nagy méretű, széles képernyős TV készülékek képernyőjén is gyönyörűen mutatnak. Az üzemmód a felvételi fázistól kezdődően ugyanazt a képarányt alkalmazza, mint a széles képernyős TV készülékek, valamint minimálisra csökkenti a függőleges zoom arányt a vertikális felbontás növelése érdekében. Ennek eredményeképpen a 3CCD kamera rendszer által begyűjtött hatalmas mennyiségű jelinformáció a nagy méretű széles képernyős TV teljes képfelületét betölti. Emellett tulajdonképpen semmiféle képminőség-romlás nem jelentkezik, így a megjelenítés kivételes minőségű.

9. Pro-Cinema üzemmód

A moziban látható filmeket általában másodpercenként 24 képkocka felvételével (fps) készítik. A GS400 Pro-Cinema üzemmódja közel 25 képet készít másodpercenként, így ugyanazt az egyenletes mozgást biztosítja, mint ami a moziban látható. A GS400 Pro-Cinema üzemmódjának bekapcsolása a magas képminőségű széles képarányú (16:9) és a különleges gamma-görbékkel rendelkező Cine-Like üzemmódokat is aktiválja. Ezek elősegítik a 3CCD kamera rendszerben rejlő magas képminőségű lehetőségek teljes kiaknázását, és olyan képek készítését teszik lehetővé, amelyek makulátlanul jeleníthetők meg a széles képernyős TV teljes képfelületén. A Pro-Cinema üzemmód bekapcsolása a Wind NR (szélzaj-csökkentés) és Bass Enhancer (mélyhang-kiemelés) funkciókat is bekapcsolja. A szélzaj elnyomása automatikusan megtörténik, és mozifilmekhez hű hangtartományt, valamint teltebb, dinamikusabb alacsony frekvenciás hangzást kap eredményül.

Cine-Like (Mozi-szerű) üzemmód
Ez az üzemmód felerősíti a fényerősséget a sötétebb jeleneteknél és csökkenti azt a fényesebb jeleneteknél. Ez ugyanolyan megjelenést és tónusokat kölcsönöz felvételeinek, mint ami a mozifilmeken látható.

10. Szuper színes éjszakai felvétel LCD panel megvilágítással

A szuper színes éjszakai felvételi üzemmód gyönyörű színeket garantál még sötétben is
Míg a hagyományos éjszakai felvételi funkció másodpercenként három képkockás sebességgel készít felvételt, az új szuper színes éjszakai felvételnek köszönhetően másodpercenként nyolc teljes képkockát rögzíthet. Ez még olyan sötét helyszíneken is egyenletes mozgóképeket biztosít, ahol általában nehéz a jó felvételek készítése. Ráadásul az O.I.S. kompenzálja a kézremegésből adódó bemozdulást, így az eredmény gyönyörű felvétel minimális utóképhatással.

0 lux fényigényű színes éjszakai felvételi üzemmód világító képernyővel a teljes sötétségben történő felvételhez
A teljes sötétségben történő felvételhez kifejlesztett, az LCD képernyőt fényforrásként használó funkció másodpercenként négy képkockát készít. Az O.I.S. által biztosított kézremegés kiegyenlítésnek köszönhetően a képek tiszták és élesek. Az LCD fénye enyhe és nem bántja a szemet, így nyugodtan készíthet képeket alvó gyermekeiről.

11. Lágy bőrszín
Ez a funkció érzékeli azokat a képrészeket, ahol bőrszín látható és lágyítja a fókuszt azokon a területeken. A vonások lágyabbak és sokkal vonzóbbak, míg a ráncok, vonalak, foltok és anyajegyek kevésbé szembeötlők. A többi képterület felbontását a funkció nem befolyásolja.

12. Tele Makró üzemmód
A zoom teljes nagyítással történő használatával közeli makrófelvételeket készíthet, miközben a témától 50 cm-es távolságra helyezkedik el. Ezzel sokkal egyszerűbbé válik a különösen közeli felvételek készítése – ami megegyezik a 4 cm-ről készített nagy látószögű makró felvétellel – mindez anélkül, hogy a kamera vagy az Ön teste árnyékot vetne a témára és közben a háttér lágy fókuszban tartható.

13. Professzionális funkciók
Temérdek professzionális funkció gondoskodik arról, hogy Ön pontosan azt a felvételt készíthesse el, ami lelki szemei előtt jelenik meg. A manuális funkciókban is bővelkedő GS400 ideális eszköz a művészi, nagy kifejezőerejű képek készítéséhez.

Zebramintázatú túlexponálás figyelmeztetés
A legtöbb professzionális kamerához hasonlóan a GS400 is rendelkezik az ún. zebramintázat funkcióval, ami segít a túlexponált képek elkerülésében azáltal, hogy jelzi a különösen világos területeket és fényforrásokat.

Képszabályozás
A színszabályozóval felvétel közben módosíthatja a színárnyalatot. Az élesség szabályozóval az élességállítás részleteit állíthatja be. A képek minősége tovább fokozható az expozíció finomítással és kontraszt gamma javítással.

Mikrofon érzékenységi szint
Háromféle mikrofon érzékenységi szint közül választhat, akár felvétel közben.

Felvételi adatok rögzítése
Ez a funkció szalagra rögzíti a kamera beállításait – az AE üzemmód, fehéregyensúly, zársebesség, és további funkciók értékeit – minden egyes jelenetnél.

Mélyhang kiemelés
A mikrofon alacsony frekvenciás zónája 0, +3 vagy +6 decibeles érték közül választható ki, hogy pontosan azt a dinamikus hangminőséget érje el, amit szeretne. A Pro-Cinema üzemmód automatikusan a +6 dB-es értéket állítja be.

Színsáv
Hétszínű tesztábrát jelenít meg, amelynek segítségével elvégezhetők a GS400 és egy külső monitor beállításai.

Egyéb funkciók
• Mozgókép és fénykép egyidejű felvétele
• Magas és alacsony zársebesség
• Nagy szögben nyitható LCD
• Közvetlen üzemmódválasztó tárcsa
• "Fényképfelvétel" gomb (2 fokozat)
• "Felvétel megtekintése" gomb
• Új intelligens LCD monitor
• "Air soft grip" markolat
• Automatikusan felnyíló vaku (GN 6.0)
• Sokoldalú távvezérlő mikrofonnal
• Egy mozdulattal rögzíthető markolatszíj
• Multi manuális gyűrű
• Kompakt 4-ECM zoom mikrofon
• Intelligens szélzaj-szűrés
• MotionDV STUDIO 5.1 LE (DV szerkesztő szoftver) tartozék
• SD memóriakártya kompatibilitás
• PictBridge kompatibilitás
• Nagy sebességű adatátvitel DVD felvevőre
• Webkamera funkció

 forrás:Panasonic Magyarország Kft.
 

Harcolj a SPAM ellen pagerank Arctorna Buda Arctorna Magazin s Frum