Adataink biztonságban?
Pendrive és a biztonság

Egy érdekes felmérés szerint a felhasználók jelentős része nem igazán foglalkozik a pendrive-okon tárolt adatok védelmével, és az emailek titkosítása is igencsak háttérbe szorul.

A Steganos a legutóbb elvégzett felmérése során elsősorban arra volt kíváncsi, hogy a felhasználók miként vélekednek az online műveletek biztonságával, a hordozható adattárolókon elhelyezett adatok védelmével valamint az elektronikus levelek titkosításával kapcsolatban. A cég 120 amerikai és angliai ügyfelénél elvégzett vizsgálatok összegzésekor nagyon elszomorító eredményekkel szembesültek a szakemberek, amit a nyilvánossággal is megosztottak.


A Steganos szerint a megkérdezettek 32 százaléka ismerte el, hogy eddig már legalább egy pendrive-ot elvesztett. Azon kisméretű adattárolóknak, amelyeknek lába kélt, mindössze a 14 százaléka tartalmazott valamiféle titkosítást. Az is érdekes, hogy a felmérésben résztvevők 15 százaléka nem tudta megmondani, hogy az elhagyott pendrive-ja vajon titkosított volt-e. Jelenleg a felhasználók 47 százaléka érzi úgy, hogy az USB-s memóriákon tárolt adata biztonságban van. 28 százalékuk nem használ megfelelő védelmi megoldást, míg a többiek nem tudják, hogy vajon miként is állnak a biztonság terén.


A felmérés rávilágított arra, hogy az emailtitkosítás kapcsán is nagyon lehangoló a helyzet. Kiderült ugyanis, hogy a megkérdezettek 78 százaléka soha nem küldött még titkosított emailt. Mindössze nyolc százalékuk nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen használ titkosítást az elektronikus levelezés során.


A biztonsági szakértők sokszor hangoztatják, hogy az igazán érzékeny adatokat nem elég egyszerűen letörölni, hanem különféle - általában szoftveres - segédeszközök használatával biztosítani kell a teljes visszaállíthatatlanságot, főleg az adattárolók selejtezésekor. A Steganos arra is kíváncsi volt, hogy a felhasználók közül mennyien alkalmaznak ilyen megoldást. Míg a megkérdezettek 47 százaléka használ iratmegsemmisítőt a bizalmas, nyomtatott dokumentumok eldobása előtt, addig a fájlok megfelelő törlését biztosító eszközök elterjedtsége mindössze 11 százalék.


Michael Marzy, a Steganos igazgatója a felmérés kapcsán megemlítette, hogy amíg az emberek a pénztárcájuk nem hagyják nyitva a nyilvános helyeken, addig az online tevékenységek során már nem ilyen óvatosan járnak el. A szakember hozzátette, hogy a hordozható adattárolókon megtalálható bizalmas adatok fokozódó kockázatnak vannak kitéve, ezért szükség van megbízható védelemre, amely többek között titkosítással valamint a szükségtelenné váló fájlok hatékony megsemmisítésével érhető el.


A Kingston közelmúltban készült felmérésével az adatbiztonsági követelmények megértésének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Az Egyesült Királyságban, a BETT oktatástechnológiai rendezvényen végzett új felmérés feltárta, hogy bár a médiában rendszeresek az adatvesztésekről szóló hírek, az oktatási szektorban még mindig hiányosak az adatbiztonsági házirendekkel és a bizalmas információk védelmével kapcsolatos ismeretek.

A felmérés alkalmával száz, az oktatási szektorban dolgozó személyt kérdeztek meg a munkaadó szervezetük által jelenleg alkalmazott informatikai szabályzatokról és gyakorlatokról. A kutatás eredménye szerint a válaszadók 52 százaléka nem tudott olyan eljárásról, amelyet a munkaadója a munkaállomásokon tárolt adatok védelmében alkalmaz, ami a szervezetben mozgó adatok sebezhetőségére mutat rá. Aggodalomra ad okot, hogy 46 százalékuk saját bevallása szerint soha sem titkosítja az USB-kulcsra letöltött adatokat. Csak 25 százalékuk válaszolta azt, hogy időnként titkosítja az adatait. A felmérésben résztvevőknek csak a 11 százaléka tudott arról, hogy szigorú irányelvek vannak érvényben a bizalmas adatok megóvása érdekében.


"Az eredmények alapján úgy tűnik, hogy még mindig vannak olyan intézmények, amelyek nem vezettek be szabályzatokat annak biztosítására, hogy a bizalmas adatokat csak titkosított USB-meghajtókon lehessen kivinni a szervezetből" - nyilatkozta Steve Hall, a Kingston Technology marketing menedzsere. "Alapvető fontosságú, hogy a szervezetek előírásokat és meghatározott folyamatokat vezessenek be annak érdekében, hogy az alkalmazottak csak biztonságos, titkosított USB-meghajtókat használjanak" - tette hozzá Steve Hall.


Arra a kérdésre, hogy mi az oka a biztonságos meghajtók mellőzésének, a válaszadók egyharmada a titkosított, USB-s adattárolók árát nevezte meg gátló tényezőnek arra vonatkozóan, hogy az oktatási intézmények adatbiztonsági stratégiájuk részévé tegyék ezeket.


forrás: computerworld, zdnet, biztonsagportal.hu

 

 

Harcolj a SPAM ellen pagerank Arctorna Buda Arctorna Magazin s Frum