Libbre Office az oktatásban és a közigazgatásban.
2012 január 13. (péntek) 15:12

Szabad szoftverekre áll át a magyar oktatás és közigazgatás


Nem kerül meghosszabbításra a Microsoft kereskedelmi programjait, így az MS Office-t is az oktatásba bebetonozó Tisztaszoftver program, teret adva a szabad alternatíváknak, így a LibreOffice-nak is (Computerworld, IT Café, HUP, Ubuntu.hu). (Természetesen nem kizárt, hogy a Microsoft a jövőben más támogatási programjaihoz, vagy más gyártókhoz hasonlóan ingyenesen biztosítja az eszközeit a magyar oktatás számára.) Az 1479/2011. számú, december 23-i kormányhatározat pedig kötelezővé teszi a nyílt dokumentumformátumok használatát a kormányzati szférában az egymás közti és külső kommunikáció során, valamint a szoftverbeszerzéseknél csak kivételes esetben teszi lehetővé a nem szabad szoftverek megvásárlását (IT Café, HWSW, HUP).

 

A Microsoft kvázi szoftvermonopóliumának letörésétől és a szabad szoftverek támogatásától a kormányzat jelentős költségmegtakarítást remél, méghozzá joggal. A Magyar Állam nehezen megbecsülhető összeget (tízmilliárdok, vagy akár pár százmilliárd forint) költött idáig a Microsoft Office-ra, használva annak további többletköltséget eredményező elavult, hosszú távú dokumentumtárolásra alkalmatlan fájlformátumait, miközben elhaladt a világ a zárt megoldások mellett. A Gartner 2011-es felmérése szerint a válaszadó több mint 500 szervezetnél fél éven belül 30%-ra nő a szabad szoftverek részesedése (hat és fél év alatt több mint 300%-os növekedés!), és ehhez hasonló arányt mutat a szabad irodai programcsomagok használata is.

 

Elsősorban két ISO szabvány, az OpenDocument és a PDF jön képbe az elvárt nemzetközi szabvány esetében, mivel a Microsoft vitatott körülmények között elfogadtatott ISO szabványát, az Office Open XML-t még a Microsoft Office legújabb változata sem támogatja kellő mértékben (l. itt). Bár a Microsoft Office 2010 esetén az OpenDocument már választható alapformátum, az említett kormányrendelet miatt elsősorban olyan szabad, ráadásul platformfüggetlen alternatívák jöhetnek majd számításba, mint a LibreOffice, vagy az Apache projekt keretében átvett, az IBM kiemelt támogatásával fejlesztendő OpenOffice.org, amelyek az OpenDocument fájlformátumot alkalmazzák, de emellett hosszú idő óta rendelkeznek megbízható PDF-exportálási képességgel is.

 

A kormányhatározatot megalapozó felmérés pozitív eredménnyel zárult a LibreOffice-ra való átállással kapcsolatban: félnapos, az MS Office és a LibreOffice közötti különbségeket taglaló tanfolyam után a munkájukhoz kapcsolódó programfunkciók 95%-át segítség nélkül is megtalálták a vizsgálatban résztvevő munkatársak, segítséggel pedig minden felmerülő igényükre megoldást találtak.

 

A LibreOffice beépített magyar nyelvű súgója (például általános útmutató, Writer szövegszerkesztő, Calc táblázatkezelő, Impress bemutatókészítő, Draw rajzolóprogram), letölthető magyar könyvek és a magyar nyelvű fórum mellett az FSF.hu Alapítvány külön oldalt tervez indítani az iskolai LibreOffice és Linux átállás megkönnyítésére.

 

forrás: libreoffice.hu

 

Harcolj a SPAM ellen pagerank Arctorna Buda Arctorna Magazin s Frum