Spamihilator Nyomtat
Aktuális spamihilator letöltése
Ebben a cikkben a Freeware azaz ingyenes Spamihilator nevű program használatát mutatjuk be, amely kiváló segítőtárs lehet a SPAM-ek elleni küzdelemben. Szerzője Michel Kramer. Gratulálunk neki, kiváló programot alkotott.
Aktuális magyarítás letöltése

Mi az a Spam?

Mi az a SPAM ? Kéretlen reklámlevél. Kicsit bővebben: A SPAM szó kulináris eredetű, eredetileg 1937-ben találták ki. A rövidítés a "Shoulder Pork and Ham" (tarja és sonka), illetve a "Spiced Ham" (fűszeres sonka) kifejezésből ered és egy amerikai húskonzervgyártó cég termékének a neve, amely termék ma is létezik.

Akkor amikor valaki levelet, programocskát, képet vagy zenét és mindezt kéretlenül, a másikra ráerőszakolva, nem megkérdezve, hogy küldhet-e "jópofa" "pps"-t, "jpg"-t, videót,stb, tehát aki ilyet küld az már SPAM!  Tisztában kell lennünk, hogy a küld tovább 10 embernek, barátodnak, hogy ne szakadjon meg a lánc típusú levelek si SPAM-nek minősülnek és a küldő e-mail címe nagyon gyorsan bekerülhet egy nemzetközi adatbázisba. Ezek után aki spamszűrést használ már nem fogja az ilyen "fekete listán" lévő címekről a levelet megkapni. Aki esetleg tágra nyitott szemekkel csodálkozik, hogy: jé ez is SPAM, annak ajánlom a következő oldalak olvasgatását:

Kedvencem a következő szöveggel küldött üzenet:
Nem szoktam ilyet küldeni, de ez gyönyörű, ezért most kivételt teszek...

Miért pont a Spamihilator?

Több ingyenes programot kipróbálva a leghatékonyabbnak a Spamihilator bizonyult. A telepítési folyamat során a program automatikusan beállítja a levelezőprogramunkat. Használata nem túl bonyolult, ám odafigyelést igényel. A kezelést megkönnyíti, hogy a program a magyarítás letöltése és telepítése után magyar nyelvű.

Milyen elven működik a program?

A program két szűrési módszert alkalmaz. A program minden beérkező levelet ellenőriz az öntanuló szűrő (Learning filter) segítségével. Ha ez alapján nem sikerült a levélről eldönteni, hogy spam-e, akkor a Spam szavak szűrője (Spam word filter) is működésbe lép.  Ezen szűrő már alapállapotban is rengeteg kifejezést tartalmaz, de megvan a lehetőségünk arra, hogy mi magunk is bővítsük a szótárt. A program előnye, hogy léteznek hozzá olyan bővítmények (plugin-ek) is, amelyek a program funkcióit kiterjeszthetik (pl. blokkolják a gyanús országokból érkező leveleket, bizonyos nyelvi karakterek esetén pl. koreai, kinai, blokkolják a levelet ). Azt is beállíthatjuk, hogy egy adott  e-mail címről kapott levelet a rendszer mindig  SPAM-nek vagy mindig BARÁT-nak tekintsen.

A program használata

A telepítés után a képernyő jobb alsó sarkában jelenik meg a program ikonja. A különböző beállítások, funkciók eléréséhez kattintsunk az egér jobb gombjával erre az ikonra, majd a jobb oldali képet kell lássuk.

 

1. menüpont aLomtár

Ennek az ellenőrzése elengedhetetlenül fontos, ide kerülnek ugyanis a program által szemétnek minősített levelek. Időnként előfordul, hogy fontos levél is itt köt ki! Az ablak felső részében láthatóak a kiszűrt levelek. Az alsó részben a kiválasztott levélhez tartozó információk jelennek meg. A leveleket el is lehet olvasni, szigorúan csak biztonságos, szöveges formában, az esetleges (káros) mellékletek megnyitása nélkül. A Visszaállítás gomb hatására a kijelölt leveleket kivesszük a lomtárból. Ezt követően ismét le kell tölteni a levelezőprogrammal a beérkezett üzeneteket, ekkor a visszaállított levelek is megérkeznek, és eltűnnek a lomtárból. A maradék szeméttől a Lomtár ürítése gombbal lehet megszabadulni.

Vigyázat, ezt nem szabad megnyomni addig, amíg vannak visszaállított levelek, mert azokat is végérvényesen törli!


2. menüpont a Statisztika

 

Itt az utolsó 30 nap adataiból készült látványos statisztikát tekinthetjük meg. A grafikon bal oldalán a függőleges oszlop
a spam szám értéke, míg balról jobbra haladva napokat jelölik
a kék sávok, jobb oldali utolsó az aktuális nap.

A mutatott érték azt jelenti, mennyi
"spam"-et szűrt ki a program.

3. menüpont a Gyakorlótér

A gyakorlótérben a program megőriz egy másolatot az utoljára kapott levelekből, hogy az öntanuló szűrőt finomíthassuk. Itt kell kikeresni azokat a leveleket, amelyeket megkaptunk, bár nem kellett volna. He egy levélen áll a kurzor A Spam gombot megnyomva közölhetjük a programmal, hogy ettől a feladótól a továbbiakban nem kérünk levelet. Ha egy fontos levélet itt spamként jelölve látunk, akkor a Nem spam gomb megnyomásával megtanítjuk a programot, hogy a jelölt levél feladójától a továbbiakban meg akarjuk kapni a levelet. Bármelyik levélen állva, bármilyen jelöléssel rendelkezik ( spam, nem spam, nincs jelölve) a jelölést megváltoztathatjuk vagy a felső Spam gomb vagy a Nem spam gomb megnyomásával.
( ezt megtehetjük a szóban forgó üzenet sorának legelső pozíciójában is ahol a spam jelölés ikonja látható)

Ha minden üzenetet ellenőriztünk, hogy rendelkezik-e a megfelelő jelöléssel, nyomjuk meg a Tanuld meg gombot. A program elemzi a megjelölt levelek feladóját,tartalmát, és ennek alapján bővíti saját tudásának adatbázisát. Legközelebb már ezeket a leveleket nem kell jelölnünk, ezt elvégzi helyettünk.

Ezért fontos, hogy mindig ellenőrizzük és jelöljük a gyakorlótéren a bejövő leveleket, mert hiszen ezzel tanítjuk, okosítjuk programunk tudását. Persze hagyatkozhatunk nemzetközi szerverek "véleményére" minősítésére is erről, majd később lesz szó.

A gyakorlótér tartalma bármikor törölhető, itt csak másolatok vannak.

 

4. menüpont a Beállítások


Általános beállítások
Itt állíthatjuk be, hogy amikor indul a Windows betöltse-e a spamihilator programot, valamint hány naponta ellenőrizze a frissítéseket, valamint a már "megtanult" ismeretanyagot és beállításokat itt elmenthetjük illetve visszatölthetjük.

Státusz ablak
Itt beállíthatjuk a levelek ellenőrzésekor megjelenjen-e státuszablak illetve annak paramétereit.

Nyelv
A program installálása csak angol/német nyelven történhet, de a felület nyelvét ebben a menüpontban megváltoztathatjuk Magyarra.

Tálca
Itt a tálcán megjelenő ikon működését állíthatjuk be értelemszerűen.

Lomtár

Itt állíthatjuk be, hogy a spamihilator saját lomtára meddig őrizze a már spamnek ítélt leveleket,
valamint beállíthatjuk hogy a gyakorlótér megjelenése becsukja a lomtárat illetve fordítva.

Gyakorlótér
Megadható, hogy mekkora legyen a gyakorlótér által felhasznált maximális lemezméret, illetve hogy hány napig emlékezzen a levelekre. Nagyon fontos funkció a "csoportos megjelölés" és az "öntanuló szűrő tömörítése" funkció.

Agresszivitás
Mennyire vegye a program agresszívre a figurát a SPAM- kereséskor.  Amennyiben túl engedékenyek vagyunk, akkor nincs igazi SPAM-szűrés, csak azok a levelek törlődnek, amelyeknek a feladója rajta van a letiltott feladók listáján. Amennyiben a beállítást túl szigorúra állítjuk, akkor csak a barátok listáján szereplőktől kapunk levelet. Itt az alapbeállítás (Normál)  tűnik a legjobb választásnak, csak indokolt esetben változtassuk meg.

Spam szavak
Ez az öntanuló szűrő legfontosabb része. Az itt megadott szavakat keresi a levelekben, és ez alapján határozza meg, hogy az adott üzenet milyen valószínűséggel tekinthető szemétnek. A tanulás során a levelekben talált szavakhoz tartozó valószínűségi értékeket módosítja a program. Új szavakat is megadhatunk, amelyek jellemzően előfordulnak a nekünk küldött levélszemétben.

Feladók
Megadható, hogy ki az, akitől semmiképpen nem fogadunk levelet, és ki az, akitől tartalomtól függetlenül mindig érkezzenek meg az üzenetek.

 

Letiltott feladók
A "letiltott feladók"-tól érkező levelek automatikusan a lomtárba kerülnek!

Barátok
A "barátok"-tól érkező leveleket figyelmen kívül hagyja a szűrésnél!

Lehetőség van mindkét kategóriába beimportálni a windows címlistából.

Utolsó menüpont a Kilépés

Na ezt nem szabad! Yell Ugyanis a levelezőprogram csak a programon keresztül tud kapcsolódni a szerverhez, amíg az eredeti beállításait nem állítjuk kézzel vissza, vagy nem távolítjuk el a gépről teljesen a Spamihilatort. Ha a Spamihilator nem megy, akkor nem jönnek a levelek! Megoldás: a SPAM szűrés tiltása kiválasztása.

A következő levelező programokkal működik együtt:
Outlook 2000/XP/2003/2007/Express, Eudora, Mozilla, Netscape, IncrediMail, Pegasus Mail, Phoenix Mail, Opera, Thunderbird vagy IncrediMail stb.

 

Utolsó letöltések

Libbre Office Magyar súgó

Letöltés

Libre Office "Portable" 5.1

Letöltés

Az új LibreOffice 5.1

Letöltés

CutePDF

Letöltés

Irfanview 4.41

Letöltés

Irfanview 4.41 magyar nyelvi fájl

Letöltés

Letöltés Toplista

1.
Firefox
2.
Thunderbird levelezőprogram
3.
Total Commander 32 bites
4.
Spamihilator programhoz magyarítás ver. 1.6.x
5.
Total Commander 64 bites
6.
AVG Antivírus 2013 32 bites
7.
Libre Office "Portable" 5.1
8.
PrtScn
9.
Irfanview 4.41 magyar nyelvi fájl
10.
Firefox 3.6.25
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa:90
mod_vvisit_counterTegnap:408
mod_vvisit_counterHéten:1928
mod_vvisit_counterHónapban:10834
mod_vvisit_counterÖsszesen:2314734
Harcolj a SPAM ellen pagerank Arctorna Buda Arctorna Magazin s Frum