Libre Office ( Open Office utódja)

A LibreOffice teljesen ingyenes, tetszőleges célra felhasználható, legyen az magánfelhasználás, oktatásban, kormányzatnál, közigazgatásban felhasználás vagy üzleti célú felhasználás – ezenfelül szabadon terjeszthető, pl. családtagoknak, barátoknak, diákoknak, alkalmazottaknak.

LibreOffice 4.0: az új funkciók

A LibreOffice 4.0 számos új jellemzőt tartalmaz, amelyek a következő oldalon vannak felsorolva:

 • Integráció tartalom- és dokumentumkezelő rendszerekkel – beleértve az Alfresco, IBM FileNet P8, Microsoft Sharepoint 2010, Nuxeo, OpenText, SAP NetWeaver Cloud Service és más rendszereket – a CMIS szabványon keresztül.

 • Jobb interoperabilitás a DOCX és RTF dokumentumokkal számos új funkció és fejlesztés eredményeként, mint például a szabadkézi jegyzetek importálása és megjegyzések szövegtartományokhoz csatolása.

 • Lehetőség Microsoft Publisher dokumentumok importálására, és a Visio importálószűrő továbbfejlesztése a nemrég bejelentett 2013-as verzió fájlformátumának támogatásával.

 • A felhasználói felület további fejlesztései, beleértve az Ubuntu Unity integrációt és a Firefox témák (personák) támogatását a személyre szabható megjelenés érdekében.

 • Megjelent egy új technológia, amely lehetővé teszi, hogy a párbeszédablakok elemei dinamikusan méreteződjenek át, illetve rendeződjenek el. Ez feleslegessé teszi a kézi átméretezést a szövegek hosszának növekedése (pl. fordítás) esetén, és egyszerűbbé teszi az elemek elrejtését. A kód bonyolultsága csökken, mert a C++-ból való vezérlés helyett szabványos, XML-alapú leírónyelvet használhatnak a fejlesztők.

 • Eltérő élőfej és élőláb a Writer dokumentumok első oldalán, külön oldalstílus használata nélkül.

 • A Calc teljesítménye számos ponton javult, valamint új szolgáltatások jelentek meg, mint például a diagramok képekként (JPG és PNG) való exportálására, valamint az ODF OpenFormula által definiált új táblázatkezelő függvények.

 • Impress távirányító Androidhoz, egyes Linuxon disztribúciókon futó LibreOffice-hoz (a windowsos, Mac OS X-es és általános linuxos változat hamarosan érkezik).

 • Jelentős teljesítményjavulás több dokumentumtípus betöltésekor és mentésekor, beleértve nagy ODS és XSLX táblázatokat és RTF fájlokat.

 • A kódhozzájárulás és kódellenőrzés folyamata jobb lett a Gerrit használatának köszönhetően. A Gerrit egy webes kódáttekintő rendszer git verziókövető rendszert használó projektekhez (ez ugyan nem a LibreOffice 4.0 jellemzője, de 4.0-s ág elkészítése előtt kezdtük el használni a Gerritet élesben).

Miért olyan jó a LibreOffice?

Ahogy a nevéből is kitűnik, a LibreOffice a lehető legteljesebb mértékben nyílt irodai csomag:

 • Nem kell aggódni a kereskedelmi licencek miatt.
 • Nincsenek nyelvi korlátok - a szoftver magyarul is rendelkezésre áll.
 • Minden jelentős számítógépes platformon elérhető.
 • Az OASIS nyílt dokumentumszabványát használja (ODF).
 • A szoftver teljes forráskódja elérhető az OSI által elismert szabad szoftveres licenc szerint (LGPL v3).
 • A fejlesztési folyamat teljesen nyitott, a LibreOffice-nak nincs rejtegetnivalója.

A LibreOffice barátságos.

 • A szoftver kinézete és használata ismerős lesz bárkinek, aki használt már irodai csomagot.
 • Könnyű váltani a LibreOffice-ra – a szoftver olvassa a főbb versenytársak fájljait.
 • A LibreOffice-t barátságos önkéntesek serege támogatja, akik szívesen segítenek a kezdő és haladó felhasználók problémáinak megoldásában.

Mit tartalmaz a LibreOffice?

A WRITER a LibreOffice szövegszerkesztője: bármire használhatjuk az egyoldalas levelektől kezdve a beágyazott ábrákat, kereszthivatkozásokat, tartalomjegyzéket, tárgymutatót és irodalomjegyzéket tartalmazó teljes könyvig bezáróan. Az automatikus kiegészítés, az automatikus formázás, az írás közben működő helyesírás-ellenőrzés a legnehezebb feladatot is könnyen elvégezhetővé teszi. A Writer tudása elég ahhoz, hogy kiadványszerkesztési feladatokat is végezzünk vele, például többhasábos hírlevél vagy brosúra készítését – csak a képzelet szab határokat.
A CALC egy nagyszerű táblázatkezelő program, ami az unalmas számokat szembetűnő információkként képes megjeleníteni. Számoljunk, elemezzünk és jelenítsünk meg adatokat gyorsan és könnyedén! Használjunk haladó táblázatkezelő funkciókat és döntéshozó eszközöket bonyolult adatelemzések bemutatásához. Használjunk beépített eszközöket két- és háromdimenziós táblázatok készítéséhez.
Az IMPRESS a leggyorsabb, leghatékonyabb módszer hatásos multimédia prezentációk készítésére. Prezentációnk igazán ki fog tűnni különleges effektusai, animációi és színvonalas rajzos eszközei révén.
A DRAW segít elkészíteni bármit az egyszerű diagramoktól kezdve a háromdimenziós illusztrációkon át a különleges effektusokig.
A BASE komponens lehetővé teszi adatbázisok adatainak manipulálását a LibreOffice felületén keresztül. Hozzunk létre vagy módosítsunk táblákat, űrlapokat, lekérdezéseket és jelentéseket akár külső adatbázis, akár a Base beépített HSQL adatbázismotorja használatával.

 

Miért otthonra?

LibreOffice - a vezető nyílt forrású irodai alkalmazáscsomag szövegszerkesztéshez, táblázatkezeléshez, bemutatókhoz, grafikához, adatbázisokhoz és más feladatokhoz. Több nyelven és napjaink legtöbb általános célú számítógépén működik. Nemzetközileg szabványosított formátumban tárolja az Ön adatait, valamint írja és olvassa több sűrűn használt irodai alkalmazás állományait. Letöltése és használata bármilyen célra - beleértve az üzleti alkalmazást is - teljesen ingyenes.

Kiváló szoftver

A LibreOffice több, mint húsz év szoftverfejlesztésének eredménye. Mivel a kezdetektől egyetlen nagy alkalmazásnak terveztük, egységesebb minden más irodai csomagnál. A teljesen nyílt fejlesztési módszer azt eredményezi, hogy bárki kérhet új funkciókat, bővítheti a szoftvert, vagy jelezheti, ha hibát talál. Az eredmény: a LibreOffice mindent megtesz, amit Ön irodai alkalmazástól elvár, és pontosan úgy, ahogy Ön akarja.

Könnyen kezelhető

A LibreOffice-t egyszerű tanulni, és ha már használt korábban más irodai programcsomagot, a LibreOffice-t már birtokba is veheti. A nemzetközi anyanyelvi közösségünk olyan kiterjedt, hogy a LibreOffice és támogatása valószínűleg elérhető a legtöbb magyartól eltérő nyelveken is. És ha már vannak állományai más irodai programcsomagból - a LibreOffice minden bizonnyal nehézség nélkül megnyitja azokat.

Miért a vállalkozásoknak?

Otthoni és multinacionális vállakozások egyaránt a LibreOffice-t használják üzletmenetük motorjául. A rugalmas szövegszerkesztő, erőteljes számolótábla, dinamikus grafikaszerkesztő, ráadásul az adatbázis-hozzáférés minden, irodai szoftverre vonatkoztatható követelményt kielégít, sőt. A LibreOffice nagy mértékben összeférhető kereskedelmi irodai szoftverekkel - azok beszerzési költsége és licencproblémái nélkül.

Zökkenőmentes megoldás

Kis vállalkozások számára az informatika sok problémát és költséget jelent. A LibreOffice egyszerűen a legkönnyebb és legolcsóbb mód az üzletmenethez szükséges alapvető szoftverek biztosítására. Több mint 20 év fejlesztés után a LibreOffice érett, stabil termék, gond nélküli használatot jelent. A háttérben minden adatot a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) által jóváhagyott formában tárol, a világon az elsőként teljesítve ezt a feltételt. Ahogy egyre több cég veszi alkalmazásba a szabványt, az adatcsere az irodai, pénzügyi, tervezési – bármilyen – szoftverek között olyan könnyűvé válik, mint menteni és megnyitni egy állományt. Nincsenek átírási hibák, nem kell kétszer begépelni ugyanazt – ez a zökkenőmentes informatika.

Jobb, mégis kompatibilis

A LibreOffice büszke az összeférhetőségére más irodai szoftverekkel. Úgy térnek át a cégek LibreOffice-ra, hogy a meglevő fájljaikat egyszerűen tovább használják. Valójában az áttérés egyszerűbb, mint a kereskedelmi szoftver egy újabb verziójára való frissítés. A LibreOffice készítői tisztában vannak azzal, hogy a vállalkozás nem egy sziget, ezért képes állománycserére más irodai szoftverekkel. Például a könyvelőével. PDF-be is lehet menteni, ha a kimenő dokumentum küllemét teljes ellenőrzés alatt kell tartani.

Nyitott az üzletre

Meglepő, de a LibreOffice-ért semmilyen licencdíjat nem kell fizetni – nincs apróbetűs jegyzet! Akárhány gépre szabad telepíteni, bármilyen célra lehet használni, oda is lehet adni az alkalmazottaknak otthoni használatra. Nem fenyeget szigorú szoftverleltár, nem kell figyelni, mit is telepítünk: a LibreOffice egyetlen, komplett csomagban érkezik. Ha más nyelveket is használnánk, csak telepítsük.

 

Miért a közigazgatásban?

Bármilyen szintű (helyi, regionális, nemzeti) közigazgatási dolgozók ideális szoftvernek találhatják a LibreOffice-t. A rugalmas szövegszerkesztő, erőteljes számolótábla, dinamikus grafikaszerkesztő, ráadásul az adatbázis-hozzáférés kombinációja teljes mértékben lefedi az irodában dolgozók mindennapi igényeit.
A LibreOffice sok nyelven érhető el, természetesen magyarul is. Nagyon sok nyelv használható akár egy dokumentumon belül is, és ez a választék folyamatosan bővül.

Magas érték

A LibreOffice használata az érték-hozzáadás iránti elkötelezettséget bizonyítja. Egyetlen kereskedelmi szervezet sem tulajdonosa a szoftvernek. A nyílt forrású licenc azt jelenti, hogy nincsenek használati díjak, nincs szükség költséges évenkénti leltárokra, nem kell aggódni sajátos és bonyolult megkötéseknek való megfelelések miatt. Szabadon át lehet adni a szoftvert az alkalmazottaknak, a hallgatóknak vagy tanulóknak az oktatásban vagy bármilyen egyéb módon.

Adatbiztonság

Az információhoz való hozzáférési törvények megkövetelik, hogy a ma létrehozott dokumentumok sok év múlva is feldolgozhatók, elérhetők legyenek. A LibreOffice azon kevés szoftverek egyike, amelynek alapértelmezésű formátuma ISO szabványú. Ezen felül PDF, szabványos, „csak olvasható” dokumentumokat is létre lehet hozni vele. Más, esetleg nem megfelelő licencű, régebbi szoftverek dokumentumait is be el lehet olvasni a LibreOffice-szal.

Nyitott

Nincsenek titkok a LibreOffice-ban: a nyílt forrású elvek szerint bárki megtekintheti, elemezheti a kódot, vagy akár segíthet a szoftver fejlesztésében. Kifejezetten bátorítjuk a helyi csoportokat, hogy létrehozzák ritka nyelvi verzióikat. A LibreOffice az e-Befogadás mozgalom egy vezető, nemzetközi szervezete, amely a legmagasabb minőségű szoftvert elérhetővé teszi mindenki számára, tekintet nélkül a jövedelmére.

Miért az oktatásban?

Bármilyen szintű (általános- vagy középiskola, főiskola vagy egyetem) oktatási intézmény oktatói és hallgatói igényeivel szemben megállja a helyét a LibreOffice. A rugalmas szövegszerkesztő, erőteljes számolótábla, dinamikus grafikaszerkesztő, ráadásul az adatbázis-hozzáférés minden, irodai szoftverre vonatkoztatható követelményt kielégít. A nyílt forrású licenc lehetővé teszi a LibreOffice szabad használatát és terjesztését, nem kell aggódni esetleges jogi következmények miatt.

Diákoknak

Ideális platform a LibreOffice az alapszintű számítógép-ismeretek oktatásához, nem köti a diákokat kereskedelmi termékekhez. A szabad licenc azt is jelenti, hogy a tanulóknak legálisan ki lehet adni a szoftvert otthoni használatra - egy hasznos hozzáadott érték. Számítástechnikai oktatási intézményekben a LibreOffice komponens alapú szerkezete arra is kiváló, hogy a tanulók valósághű szoftvertervezési környezetben fejlesszék IT képességeiket.

Tanároknak és kutatóknak

Ideális környezet a LibreOffice az oktatási anyagok előállításához és az adminisztratív feladatok elvégzéséhez is. Például a Writer szövegszerkesztővel egyszerű leveleket és komplex, látványos dolgozatokat egyaránt könnyen készíthetünk. A rendszergazdák számára a nyílt forrású szoftverlicenc véget vet a licencszerződési gondoknak, és a szoftverleltár fenyegetésének. A LibreOffice-t fejlesztő közösség munkája, együttműködése, a honosítások az interneten zajlanak, ami izgalmas lehetőséget jelent iskolai projektek számára is.

Mindenkinek nyitott

A LibreOffice az e-Befogadás mozgalom egy vezető, nemzetközi szervezete, amely a legmagasabb minőségű szoftvert elérhetővé teszi mindenki számára, tekintet nélkül a jövedelmére. A LibreOffice már most is számos nyelven elérhető, de kifejezetten bátorítjuk is a helyi csoportokat, hogy létrehozzák saját nyelvi verzióikat. Nyílt forrású folyamat a szoftver fejlesztése, a szerkesztőkre alapozott publikációs munkamenet számítástechnikai megfelelője, melyben magas minőségű szoftvertermék keletkezik.

Miért a civil szervezeteknek?

A nonprofit (NFP) szervezetek azért fordulnak a LibreOffice-hoz, mert megfelel az igényeiknek ahhoz, hogy értékeiket terjesszék. A rugalmas szövegszerkesztő, erőteljes számolótábla, dinamikus grafikaszerkesztő, ráadásul az adatbázis-hozzáférés minden, irodai szoftverre vonatkoztatható követelményt kielégít. A LibreOffice nagy mértékben összeférhető kereskedelmi irodai szoftverekkel - azok beszerzési költsége és licencproblémái nélkül.

Mindenki szoftvere

Mostanában erősen kell küzdenie nonprofit szervezeteknek a figyelemért a zsúfolt piacon. A LibreOffice-szal olyan alapvető szoftverhez jutnak, amely minden ízében ugyanolyan jó, mint a költségre érzéketlen használóknak készült kereskedelmi szoftverek. Több mint 20 év fejlesztés után a LibreOffice érett, stabil termék, amely gond nélküli használatot biztosít. A LibreOffice az e-Befogadás mozgalom egy vezető, nemzetközi szervezete, amely a legmagasabb minőségű szoftvert elérhetővé teszi mindenki számára, tekintet nélkül a jövedelmére. Csatlakozzon az The Document Foundation nemzetközi közösségéhez, ötletcsere, biztatás vagy éppen segítségkérés céljából.

Jobb, mégis kompatibilis

A LibreOffice büszke az összeférhetőségére más irodai szoftverekkel. Azok a nonprofit szervezetek, amelyek önkéntesekkel működnek, értékelni fogják, hogy bármilyen, de létező szoftveres tapasztalattal otthon érezheti magát valaki a  LibreOffice-ban. A LibreOffice készítői tisztában vannak azzal, hogy a vállalkozás nem egy sziget, ezért képes állománycserére más irodai szoftverekkel. Ráadásul PDF-be is lehet menteni LibreOffice-ból, azokban a fontos esetekben, amikor a kimenő dokumentum küllemét teljes ellenőrzés alatt kell tartani. A LibreOffice az ISO által jóváhagyott formátumban tárolja az információt – a legjobb garancia a jövőre nézve.

Nyitott

Meglepő, de a LibreOffice-ért semmilyen licencdíjat nem kell fizetni – nincs apróbetűs jegyzet! Akárhány gépre szabad telepíteni, bármilyen célra lehet használni, oda is lehet adni az alkalmazottaknak, támogatóknak otthoni használatra. A LibreOffice már most is számos nyelven elérhető, de a The Document Foundation kifejezetten bátorítja is a helyi csoportokat, hogy további nyelvi verziókat hozzanak létre. Nonprofit szervezetek – jótékonysági, civil kezdeményezések stb. – számára a LibreOffice egyszerűen a legkönnyebben és legolcsóbban elérhető, a hatékony működéshez szükséges alapszoftver.

 

Termékbemutató

A LibreOffice indítópult

A LibreOffice teljesen ingyenes, tetszőleges célra felhasználható, legyen az magánfelhasználás, oktatásban, kormányzatnál, közigazgatásban felhasználás vagy üzleti célú felhasználás – ezenfelül szabadon terjeszthető, pl. családtagoknak, barátoknak, diákoknak, alkalmazottaknak.

 

Miért olyan jó a LibreOffice?

Ahogy a nevéből is kitűnik, a LibreOffice a lehető legteljesebb mértékben nyílt irodai csomag:

 • Nem kell aggódni a kereskedelmi licencek miatt.
 • Nincsenek nyelvi korlátok - a szoftver magyarul is rendelkezésre áll.
 • Minden jelentős számítógépes platformon elérhető.
 • Az OASIS nyílt dokumentumszabványát használja (ODF).
 • A szoftver teljes forráskódja elérhető az OSI által elismert szabad szoftveres licenc szerint (LGPL v3).
 • A fejlesztési folyamat teljesen nyitott, a LibreOffice-nak nincs rejtegetnivalója.

A LibreOffice barátságos.

 • A szoftver kinézete és használata ismerős lesz bárkinek, aki használt már irodai csomagot.
 • Könnyű váltani a LibreOffice-ra – a szoftver olvassa a főbb versenytársak fájljait.
 • A LibreOffice-t barátságos önkéntesek serege támogatja, akik szívesen segítenek a kezdő és haladó felhasználók problémáinak megoldásában.

Mit tartalmaz a LibreOffice?

A WRITER a LibreOffice szövegszerkesztője: bármire használhatjuk az egyoldalas levelektől kezdve a beágyazott ábrákat, kereszthivatkozásokat, tartalomjegyzéket, tárgymutatót és irodalomjegyzéket tartalmazó teljes könyvig bezáróan. Az automatikus kiegészítés, az automatikus formázás, az írás közben működő helyesírás-ellenőrzés a legnehezebb feladatot is könnyen elvégezhetővé teszi. A Writer tudása elég ahhoz, hogy kiadványszerkesztési feladatokat is végezzünk vele, például többhasábos hírlevél vagy brosúra készítését – csak a képzelet szab határokat.
A CALC egy nagyszerű táblázatkezelő program, ami az unalmas számokat szembetűnő információkként képes megjeleníteni. Számoljunk, elemezzünk és jelenítsünk meg adatokat gyorsan és könnyedén! Használjunk haladó táblázatkezelő funkciókat és döntéshozó eszközöket bonyolult adatelemzések bemutatásához. Használjunk beépített eszközöket két- és háromdimenziós táblázatok készítéséhez.
Az IMPRESS a leggyorsabb, leghatékonyabb módszer hatásos multimédia prezentációk készítésére. Prezentációnk igazán ki fog tűnni különleges effektusai, animációi és színvonalas rajzos eszközei révén.
A DRAW segít elkészíteni bármit az egyszerű diagramoktól kezdve a háromdimenziós illusztrációkon át a különleges effektusokig.
A BASE komponens lehetővé teszi adatbázisok adatainak manipulálását a LibreOffice felületén keresztül. Hozzunk létre vagy módosítsunk táblákat, űrlapokat, lekérdezéseket és jelentéseket akár külső adatbázis, akár a Base beépített HSQL adatbázismotorja használatával.

 

Writer

LibreOffice Writer

Nagyszerű dokumentumok készítésének szabadsága

A WRITER mindennel rendelkezik, amit csak el tudunk várni egy modern, teljesen felszerelt szövegszerkesztőtől.

Elég egyszerű egy gyors emlékeztető készítéséhez, ám kellően hatékony teljes könyvek szerkesztéséhez tartalomjegyzékkel, ábrákkal, tárgymutatóval stb. Csak mondanivalónkra kell koncentrálnunk – a megjelenésről a WRITER gondoskodik.

A Tündérek elkészítik helyettünk az olyan szabványos dokumentumokat, mint például levél, fax, napirend vagy feljegyzés. Természetesen szerkeszthetünk saját sablonokat is.

A Stílusok és formázás minden felhasználó számára biztosítja a stíluslapok használatának lehetőségét.

A gépelési hibáinkat azonnal javítja az Automatikus javítás funkció.

A Szókiegészítés funkció felajánl gyakori szavakat, kifejezéseket az éppen gépelt szó kiegészítésére.

Az Automatikus formázás gondoskodik a formázásról gépelés közben, ezzel is segítve, hogy nekünk csak a tartalomra kelljen koncentrálni.

A szövegdobozok és a csatolások használatával pontosan úgy rendezhetjük a szövegeket hírlevelünkön, szórólapunkon, ahogyan elképzeltük.

Hosszú, komplex dokumentumaink felhasználását megkönnyíthetjük tartalomjegyzék, tárgymutató, irodalomjegyzék, illusztrációk, táblázatok és egyéb objektumok elhelyezésével.

Küldjük el e-mailben a dokumentumunkat - a WRITER közvetlen kapcsolatot ajánl a levelezőprogramhoz.

Tegyük dokumentumainkat szabadon elérhetővé a WRITER HTML-dokumentum készítése funkciójának segítségével vagy exportáljuk őket PDF (Portable Document Format) formátumba, hogy az olvasó pontosan azt láthassa, amit írtunk.

Mentsük dokumentumainkat OpenDocument formátumba, amely az irodai dokumentumok új, nemzetközi szabványa. Ez az XML alapú formátum nem kötődik a WRITER-hez. A dokumentumokat minden OpenDocument formátumot ismerő szoftver képes használni.

Természetesen nyugodtan használhatjuk régi Microsoft Word-dokumentumainkat is vagy menthetjük munkánkat Word formátumba, ha olyan embereknek kell küldenünk őket, akik még mindig Microsoft-termékeket használnak.

 

Calc

A sokoldalú táblázatkezelő

A CALC egy olyan táblázatkezelő program, amilyet mindig is akartunk. A kezdők egyszerűnek és könnyen megtanulhatónak találják, a profi adatbányászok pedig hálásak a minden részletre kiterjedő haladó funkciókért.

Adatokat húzhatunk be adatbázisokból és átrendezhetjük, összesíthetjük vagy manipulálhatjuk őket a fejlett Adattündér technológiának köszönhetően.

A természetes nyelven írható képletek lehetővé teszik a képletek szavakkal történő leírását (pl. „árbevétel - költségek”).

Az intelligens Összegzés gomb automatikusan beszúr egy összegző funkciót vagy részösszeget a tartalomtól függően.

A Tündérek segítenek a minden részletre kiterjedő fejlett funkciók kiválasztásában és használatában.

A Stílusok és formázás megkönnyíti a rugalmas cellaformázó opciók használatát, beleértve a szabadon forgatható tartalmat, a sablonokat, a háttereket, a szegélyeket és egyéb lehetőségeket. A sablonosító beépített funkcióknak hála, szakemberekké válhatunk a táblázatkezelésben, mert lehetőségünk nyílik csak a valódi munkára koncentrálni.

Az Esetkezelő... lehetőséget ad a „mi lenne ha...”-típusú elemzések elvégzésére egyetlen gomb lenyomásával, pl. hasonlítsuk össze az elérhető hasznot magas/közepes/alacsony eladási tervek esetén.

Rejtsük el vagy jelenítsük meg a Design témákat egyetlen kattintással. Szabadon készíthetünk saját témákat is.

Mentsük munkafüzeteinket OpenDocument formátumba, amely az irodai dokumentumok új, nemzetközi szabványa. Ez az XML alapú formátum nem kötődik a CALC-hoz. A munkafüzeteket minden OpenDocument formátumot ismerő szoftver képes használni.

Természetesen nyugodtan használhatjuk régi Microsoft Excel-táblázatainkat is vagy menthetjük munkánkat Excel formátumba, ha olyan embereknek kell küldenünk őket, akik még mindig Microsoft-termékeket használnak. Ha csak eredményeinket akarják látni, akkor használjunk PDF (Portable Document Format) formátumot; ehhez nem kell külön szoftvert beszereznünk.

 

Base

Az adatbázisok elérésének új módja

A BASE komponens segítségével LibreOffice-ból is probléma nélkül kezelhetjük az adatainkat. Hozzunk létre vagy módosítsunk táblákat, űrlapokat, lekérdezéseket és jelentéseket akár külső adatbázis, akár a BASE beépített HSQL adatbázismotorja használatával. A BASE lehetőséget ad a Tündérek, a Tervezőnézetek, illetve az SQL-nézetek használatára kezdő, középhaladó és haladó felhasználók számára.

Adataink karbantartása

A BASE segítségével lehetséges:

 • Új táblákat létrehozni az adatainknak - vagy akár megváltoztatni a meglévőket, igényeink szerint
 • Indexeket létrehozni és fenntartani az adattáblákhoz a gyorsabb keresés érdekében
 • A táblát egy szerkesztőtáblázatban megjeleníteni, rekordokat hozzáadni, módosítani és törölni
 • A Jelentéstündér segítségével lenyűgöző jelentéseket létrehozni az adatainkból
 • Az Űrlaptündérrel pillanatok alatt adatbázis-alkalmazásokat létrehozni

Adataink felhasználása

A BASE segítségével nem csak böngészhetünk az adataink között, hanem lehetséges:

 • Egyszerű (egy oszlopos) vagy összetett (többoszlopos) rendezéseket végezni
 • Az adataink részhalmazait egyszerű (egy kattintásos) vagy összetett (logikai művelet) szűrőkkel szűrni
 • Hatékony lekérdezésekkel adatainkat új módokon megjeleníteni, beleértve az összegzéseket és a többtáblás nézeteket
 • A Jelentéstündérrel különféle formátumú jelentéseket készíteni

Technikai megjegyzések

A BASE tartalmazza a HSQL adatbázismotor teljes verzióját, amely XML-fájlokban tárolja az adatokat. A BASE az egyszerűbb adatbázismunkákhoz használható dBASE-fájlokat is natív módon kezeli.

Komolyabb igényekhez a BASE sok népszerű adatbázis-kezelő adatbázisát támogatja natív módon (Adabas D, ADO, Microsoft Access, MySQL), és bármilyen adatbázishoz képes kapcsolódni ODBC-n vagy JDBC-n keresztül. Támogat továbbá több LDAP-megfelelő címjegyzéket, valamint az olyan elterjedt címjegyzékformátumokat, mint a Microsoft Outlook, Microsoft Windows és Mozilla.

 

Impress

Keltsünk jó benyomást hallgatóságunkban

Az IMPRESS egy teljesen egyedülálló eszköz hatásos multimédiás prezentációk készítéséhez. Bemutatóink tartalmazhatnak 2 vagy 3 dimenziós objektumokat, speciális effektusokat, animációkat és magas színvonalú rajzos elemeket is.

A mintadiák leegyszerűsítik anyagaink elkészítését.

Tartalmazza az előadó és a közönség minden igényét kielégítő megjelenítési lehetőségek teljes skáláját: Rajz / Vázlat / Diák / Megjegyzések / Emlékeztetők.

Az IMPRESS könnyen használható rajzoló és diagramkészítő eszközeinek segítségével kicsit „megfűszerezhetjük” bemutatónkat.

Helyezzük el a legtöbbet használt rajzoló eszközeinket az eszköztáron, hogy egy kattintással elérhessük azokat.

Az Animációs hatások és a Térhatások életre keltik bemutatónkat. A Betűbűvész pompás 2 és 3 dimenziós képeket készít a szövegekből. Készítsünk életszerű 3 dimenziós képeket elképesztő sebességgel és eredménnyel.

Mentsük bemutatóinkat OpenDocument formátumba, amely az irodai dokumentumok új, nemzetközi szabványa. Ez az XML alapú formátum nem kötődik az IMPRESS-hez. A bemutatókat minden OpenDocument formátumot ismerő szoftver képes használni.

Természetesen nyugodtan használhatjuk régi Microsoft PowerPoint-bemutatóinkat is, vagy menthetjük munkánkat PowerPoint formátumba, ha olyan embereknek kell küldenünk őket, akik még mindig Microsoft-termékeket használnak. Esetleg használhatjuk az IMPRESS beépített lehetőségét bemutatóink Flash (.swf) verziójának elkészítéséhez is.

 

Math

LibreOffice Math - a képletszerkesztő

 

 

Egyenletek és képletek szerkesztője

A MATH a LibreOffice képletszerkesztője. Leggyakrabban szöveges dokumentumokban előforduló képletek, egyenletek megszerkesztésére használatos, de más dokumentumtípusokkal és önmagában is használható. A WRITER-en belül használva, az egyenlet önálló objektumként viselkedik a szöveges dokumentumba ágyazottan. Hasonlóképpen beilleszthetők ezek az objektumok más LibreOffice-programba is, például a CALC-ba és az IMPRESS-be.

A MATH-ban háromféleképpen írhatunk be egy képletet:

 • Jelölőnyelv segítségével a Parancsok ablakban
 • A képletszerkesztő területen jobb kattintással, és a szimbólum helyi menüből való kiválasztásával
 • A szimbólum Képletelemek eszközpanelből való kiválasztásával

 

 

Draw

LibreOffice Draw - a rajzolóprogram

A sokoldalú rajzolóprogram

DRAW – az egyszerű skicctől a bonyolult tervekig, a DRAW megadja a lehetőséget, hogy képek és diagramok segítségével kommunikáljunk.

Helyezzük el a legtöbbet használt rajzoló eszközeinket az eszköztáron, hogy egy kattintással elérhessük azokat.

Használjuk a Stílusok és formázás panelt, hogy minden grafikus stílusunk kéznél legyen.

Manipuláljunk objektumokat, forgassunk síkban vagy térben; a Térhatások eszköz segítségével gömböket, gyűrűket, kockákat stb. helyezhetünk kompozíciónkba.

Rendezzünk objektumokat: csoportosítsunk, bontsunk fel csoportokat, csoportosítsunk át vagy szerkesszünk csoportosított objektumokat. Készíthetünk élethű képeket saját mintázattal, megvilágítási effektussal, átlátszósággal, perspektívával és így tovább.

LibreOffice Draw - SVG import

Az ügyes Összekötő eszköz lerövidíti a munkát egy-egy folyamatábrán, szerkezeti ábrán, hálózati diagramon stb. Adjunk meg saját „csatolópontokat” az összekötőnek.

A Vonalak és nyilak eszköz automatikusan ki is számítja, és meg is mutatja a rajzolt vonal méreteit.

Használjuk a Képtárat, ahová magunk is elhelyezhetjük saját témáinkat és képeinket.

Mentsük képeinket OpenDocument formátumba, amely az irodai dokumentumok új, nemzetközi szabványa. Ez az XML alapú formátum nem kötődik a DRAW-hoz. A képeket minden OpenDocument formátumot ismerő szoftver képes használni.

Importáljunk grafikákat bármely népszerű formátumból (BMP, GIF, JPEG, PNG, TIFF és WMF).

Használjuk a DRAW ingyen elérhető képességét munkánk Flash (.swf) verziójának elkészítéséhez.

 

Változás a 3.4.3 verzióhoz képest:

Kiemelt funkciók

Ergnómiai szempontok figyelembevételével újratervezett Munkalap áthelyezése / másolata párbeszédablak. (Szerkesztés -> Munkalap -> Áthelyezés/másolás)  
(Joost Eekhoorn, Christoph Noack) (Calc)

 

HTML export eredményeképp keletkező tartalomjegyzék oldalon szerepelnek a diák előnézeti képei (Julien Nabet, Michael Meeks) (Impress)

A latintól eltérő (pl. arab, héber, maláj stb...) írásrendszerekre optimalizált betűkészletek esetén részletesebb előnézet a listában (Caolán McNamara, Red Hat, Inc.)

Diagramszínek: Lehetőség van diagramszínek hozzáadásara és törlésére az Eszközök -> Beállítások -> Diagramok -> Alapértelmezett színek beállításnál. (Rob Snelders)

Névvel ellátott tartomány adatforrásként: a 3.4-es verzióban a kimutatástáblákban használhatunk névvel ellátott tartományt is adatforrásként (Calc)

Szövegmegjelenítés Linuxszon: javított szövegmegjelenítés. A LibreOffice a Cairo keretrendszert használja a szöveg megjelenítéséhez, így beírt szöveg ugyanúgy néz ki, mint a grafikus felületen megjelenő többi szöveg.

Writer funkciók és javítások

 • A writer oldalai új árnyékot vetnek, beállítható színekkel (Eszközök -> Beállítások -> Megjelenés -> Árnyék) (Sébastien Le Ray)
 • Lehetőség van a lábjegyzetek feletti és a hasábokat elválasztó vonalak stílusának (szín, vonalvastagság) beállítására. Az ODF fájlformátum megengedte ezt, de korábban nem lehetett a programból beállítani ezeket. (Cédric Bosdonnat)
 • Számozás és felsorolás beállításainál görög kis- és nagybetűk választhatók (Pantelis Koukousoulas)
 • A graphite okos betűmegjelenítés támogatását teljesen újraírtuk, új gyorsabb graphite motor felhasználásával. Az eredmény stabilabb és legalább tízszer gyorsabb megjelenítés. Nem kell módosítani a meglévő betűkészleteket vagy dokumentumokat. (Keith Stribley, Martin Hosken, SIL International)

Calc funkciók és javítások

 • Ergonómiai szempontok figyelembevételével újratervezett Munkalap áthelyezése / másolata párbeszédablak. (Szerkesztés -> Munkalap -> Áthelyezés/másolás)  (Joost Eekhoorn, Christoph Noack)
 • Automatikus szűrő támogatása munkalaponként: ezentúl használhatunk munkalaponként külön automatikus szűrőt névvel ellátott tartományok létrehozása nélkül is. Korábban a Calc csak dokumentumonként egy automatikus szűrőt támogatott, új szűrő beállításakor a korábbi szűrő beállításai elvesztek - hacsak nem használtunk névvel ellátott adattartományt. (Markus Mohrhard)
 • A rajzréteg átdolgozása: lehetővé teszi a rajz objektumok pontosabb áthelyezését és átméretezését (Caolán McNamara, Red Hat, Inc.)
 • Külső hivatkozások kezelésének teljes átírása: átírtuk a külső hivatkozásokat kezelő kód nagyrészét, ezzel számos külső hivatkozásokkal számoló képletekkel kapcsolatos hiba szűnik meg. Javult továbbá az adatok gyorstárazása, főleg nagy adattömegnél (Kohei Yoshida)
 • Névvel ellátott tartományok munkalaponként: eddig a Calc csak globális névvel ellátott tartományokat támogatott, azaz a tartományok minden munkalapról elérhetőek voltak. A 3.4-es verziótól a Calc támogatja a lokális névvel ellátott tartományokat is. A Nevek megadása párbeszédablak (Beszúrás - Nevek - Megadás) ennek megfelelően módosult (Kohei Yoshida)
 • Több részösszeg egy munkalapon: ezentúl használhatunk egy munkalapon több részösszeg-tartományt is az Adatok - Részösszegek beállítás segítségével. Korábban a második részösszeg-tartomány kijelölése törölte az első tartományt, ha egy munkalapon voltak (Kohei Yoshida)
 • Más Excel dokumentumokra mutató OLE hivatkozások megőrzése Excel dokumentum importálásakor: a Calc az OLE hivatkozásokat külső hivatkozásokká alakítja importáláskor. Korábban a Calc figyelmen kíül hagyta az OLE hivatkozásokat, és importálás után az ilyen cellák hibát jeleztek (Kohei Yoshida)

Kimutatástábla funkciók és javítások

 • Az adattündér (DataPilot) új neve kimutatástábla (Pivot Table)
 • Korlátlan mezőszám támogatása: korábban a kimutatástábla csak nyolc oszlopot, sort vagy adatmezőt támogatott, és legfeljebb 10 oldalmezőt. A 3.4-es Calc megszünteti ezt a korlátozást és korlátlan mezőszámot kezel (Kohei Yoshida)
 • Névvel ellátott tartomány adatforrásként: a 3.4-es verzióban a kimutatástáblákban használhatunk névvel ellátott tartományt is adatforrásként. Ennek segítségével például új sorokat adhatunk az adatforráshoz és frissíthetjük a kimutatástáblát, az adatforrás tartomány kézi mósodítása nélkül (Kohei Yoshida)
 • Belső működés átírása: a kimutatástábla belső működését jelentősen átírtuk, javítva ezzel több - főleg a kimutatástábla adatfrissítését érintő - regressziós hibát (Kohei Yoshida)

Impress és Draw funkciók és javítások

 • A HTML export eredményeképp keletkező tartalomjegyzék oldalon szerepelnek a diák előnézeti képei (Julien Nabet, Michael Meeks)

Szűrőket érintő funkciók és javítások

 • „Flat” ODF fájl import- és exportszűrők újraírása C++ nyelven (a korábbi Java implementáció helyett), jelentős sebességnövekedés. Próbaképp mentse el valamelyik dokumentumát ".fodt" formátumba (Peter Jentsch)
 • A régi StarOffice bináris formátumok (2000 előtti) szűrőinek kódtisztítása, az export kód eltávolítása. A szűrők mérete kisebb, a Mentés másként... párbeszédablak rendezettebb (Pierre-André Jacquod)

Közös változások

GUI

 • Unity és globális menü támogatás első verziója
 • Nemzetközi betűkészlet-előnézet: a latintól eltérő (pl. arab, héber, maláj stb...) írásrendszerekre optimalizált betűkészletek esetén részletesebb előnézet a listában (Caolán McNamara, Red Hat, Inc.)
 • Automatikus javítás: a "http:" kezdetű mondatokra nem vonatkozik az automatikus javítás nagy kezdőbetűre, az automatikus javítás az URL-eket ilyen módon a jövőben nem érinti.
 • Szövegmegjelenítés Linuxon: javított szövegmegjelenítés. A LibreOffice a Cairo keretrendszert használja a szöveg megjelenítéséhez, így beírt szöveg ugyanúgy néz ki, mint a grafikus felületen megjelenő többi szöveg (Caolán McNamara, Red Hat, Inc.)
 • Igazodás a Linuxos egérkurzor témához (Kurosawa Takeshi)
 • GTK+ témaintegráció javítása, így a LibreOffice jobban beolvad a natív alkalmazások közé. Menüelválasztók javítása, Alt gomb problémák, kapcsoló gombok és sok apró UI elemeket érintő módosítás (Lucas Baudin)
 • A keresés sokkal inkább úgy működik, mint a Firefoxban vagy az Evolutionben - alapértelmezett esetben rejtve van, a Ctrl+F billentyűkombináció megnyomásakor megjelenik a dokumentum alján, szélesebb, hogy több szöveg elférjen benne. A Keresés és csere... párbeszédablak a Ctrl+Alt+F billentyűkombinációval érhető el. (Jan Holesovsky)
 • Külön keretszélesség és -stílus a Writer, Calc és Impress alkalmazásokban (Cédric Bosdonnat)
 • 3D kerettípus hozzáadása, ez által megnövekedett kompatibilitás sok fájlformátummal, beleértve az ODF-et is (Cédric Bosdonnat)
 • Diagramszínek: Lehetőség van diagramszínek hozzáadásara és törlésére az Eszközök -> Beállítások -> Diagramok -> Alapértelmezett színek beállításnál (Rob Snelders)
 • Szavakban kis- és nagybetű között váltás Shift+F3-mal:  32559-es hiba javítása (Dózsa Bálint)

Teljesítmény

 • Simább indulás Linux alatt: az indítóképernyő most már megjelenik az alkalmazáskód betöltése előtt, így gyorsabb az indulás és rendezettebb a kód (Michael Meeks)
 • Az akadálymentesítésssel kapcsolatos témázásnál használt nem hatékony és felesleges 'BmpColorMode' megközelítés eltávolítása. Témaméretek csökkentése, duplán előforduló elemek számának csökkentése a nagy kontrasztú ikonok külön témába rendezésével (Chris 'mordocai' Carpenter, Sebastian Spaeth)
 • 150 feleslegesen duplikált 'hiányzó ikon' ikon eltávolítása (Joachim Trémouroux, Andrew C. E. Dent)
 • Ritkán használt szővegkódolás konvertálással kapcsolatos kód áthelyezése külön függvénykönyvtárba, ezzel kb. 1 MB RAM-ot spórolva (Jan Holesovsky, Michael Meeks)
 • Linux fontconfig szivárgás: betűkészletekkel kapcsolatos szivárgás javítása, ezzel kb. 800K RAM felszabadítása, a telepített betűkészletek számától függően (Caolán McNamara, Red Hat, Inc.)
 • Windows-os telepítő méretének csökkentése több mint 30 MB-tal, jobb tömörítés kihasználásával (Szalai Kálmán „KAMI”)
 • 624 lokalizált palettafájl eltávolítása és futásidőbeni lokalizálása (Tímár András)
 • Régi Windows 95/98 nem unicode Win32-es API kompatibilitási réteg eltávolítása (Jesús Corrius)

Egyéb

 • Ha a dokumentum jelszóval védett és nyitva van, lehetőség van a jelszó megváltoztatására a Fájl -> Tulajdonságok -> Általános -> Jelszócsere beállításnál. A gomb csak akkor aktív, ha a dokumentum jelszóval védett. (Kohei Yoshida)
 • A LO-3.4 és a LO-3.3 telepíthető ugyanarra a gépre Linuxon. A beállítások közösek a két verzió között és a két verzió egyidőben nem futtatható.

Honosítás

 • Beembe (beq), Bekwel(bkw), Kituba (mkw), Lari (ldi), Mbochi (mdw), Teke-Ibali (tek), Teke-Tyee (tyx) és Vili (vif) nyelvek hozzáadása (Kongói Köztársaság). A Hunspell helyesírás-ellenőrző szótárai mostantól használhatók ezeken a nyelveken a LibreOffice-ban. (Tímár András)
 • Portugál (Angola) területi beállítások hozzáadása (pt_AO). (Tímár András)
 • Német helyesírási szótár, elválasztás és szinonimaszótár frissítése.
 

Harcolj a SPAM ellen pagerank Arctorna Buda Arctorna Magazin s Frum