Intel helyzet 2010.01.

Intel processzorok, új típusok, olcsóbban...

2010.01.04.

Még tavaly november végén tartotta hazánkban (is) sajtótájékoztatóját az Intel, ahol többek között a Nehalem mikroarchitektúra szélesebb felhasználói bázisra való kiterjesztéséről számoltak be a cég emberei. Ennek részleteit azonban - a vállalatnál megszokott módon, az újságírókkal aláíratott titoktartási szerződés miatt - egészen mostanáig nem tárhattuk olvasóink elé; ma azonban lehull a lepel.


Az eddig piacon levő Core i7-es CPU-k mellé csatlakozik jónéhány. Mobil szegmensben öt (i7-620M, i7-640LM, i7-620LM, i7-640UM, i7-620UM), a csúcskategóriát képviselő példány jelenik majd meg; normál, alacsony és ultraalacsony feszültségen üzemelő modellekhez juthatnak hozzá hamarosan a teljesítményre és (viszonylag) alacsony fogyasztásra vágyók.

Ezeknél olcsóbb - és így az átlagfelhasználó számára is elérhetőbb - alternatívát kínál az a nyolc új Core i5 processzor, melyből négy-négy jut az asztali és a mobil PC-kbe (mobil: i5-540M, i5-520M, i5-520UM, i5-430M; asztali: i5-670, i5-661, i5-660, i5-650). A legolcsóbb, belépőszintű kategóriát két mobil (i3-350M, i3-330M) és két desktop (i3-540, i3-530) CPU képviseli.


Az egyes modellek órajele, magszáma, fogyasztása és ára az alábbi táblázatokban tekinthető meg:

Nézzük meg kicsit részletesebben, milyen új lehetőségeket hordoznak magukban ezek a processzorok! Az Intel Turbo Boost Technology révén például lehetőség van a magok gyárilag megadott órajele fölé menni, vagyis a lapka képes önmagát túlhajtani - ha szükséges. Ez a funkció ugyanis csak akkor kapcsol be, ha az adott mag kihasználtsága elérte a száz százalékot, de további extra teljesítményre lenne szükség.

A kétmagos mobilprocesszorok esetén az Intellligent Power Sharing érdemel nagyobb figyelmet. Ez, a fent említetthez hasonlóan, lehetővé teszi az órajel megnövelését - a grafikus mag esetében is. Az új Intel HD Graphics gyorsabb grafikus számítást, és így - többek között - akadásmentes Blu-ray lejátszást ígér. Az IPS segítségével lehetőség nyílik arra, hogy ha a processzor terhelése alacsony, de a GPU-é magas, akkor ez utóbbi működési frekvenciájának megnövelésével extra teljesítményt lehessen kicsikarni a rendszerből. A megújult grafikus vezérlő egyébként olyan nyalánkságokkal örvendezteti meg a felhasználót, mint a párhuzamos HDMI időben egyszerre történő támogatása, közel 2 GB-nyi videomemória kezelése, megnövelt órajel stb.

A lapkák újfent rendelkeznek Hyper-Threading képességgel, azaz többszálas (magonként kettő) utasításvégrehajtásra képesek. Ez az egyre inkább párhuzamossá váló adatfeldolgozást segíti elő.

Többek között a fenti változtatásoknak köszönhetően tovább nőtt a központi vezérlőegységek teljesítménye. Az Intel adatai szerint - melynek során a PCMark Vantage végső pontjait vizsgálták - egy Core i5-ös (egészen pontosan a 430M példány) egy Core Duo (T2250) CPU-hoz képest 2-3-szor nagyobb teljesítményre képes, feladattól függően. Hasonló konklúzióra jutottak az Intel mérnökei az asztali fronton is: itt egy Core i5-650 mérkőzött meg egy Core 2 Duo E6400-as példánnyal.

 

 

De nem csak processzorokkal indítja az új évet az Intel. Asztali és mobil chipkészletekkel is gazdagodik a kínálat (QS57, QM57, HM57, HM55; Q57, H57, H55), valamint az eddig két változatban elérhető wireless vezérlő is megújul. A Calpella belépőszintű változata Intel Centrino 1000 néven kerül forgalomba, és 150 Mbps-os maximum adatátviteli sebességet kínál.
A mainstream piac számára készített Intel Centrino Advanced-N 6200 ennek a dupláját, míg az Intel Centrino Ultimate-N 6300 450 Mbps-os tempót nyújt. Emellett mindegyik megnövelt lefedettséggel bír: a gyártó állítása szerint kétszer nagyobb területre érnek el a vezetékmentes hálózati jelek, mint a 2008-ban megjelent Montevina esetében.

 

 

forrás: terminal.hu

 

Harcolj a SPAM ellen pagerank Arctorna Buda Arctorna Magazin s Frum