HOAX tanácsok

Elmélet:

"Ha lánclevelet küldesz valakinek, majdnem teljesen biztos, hogy bosszúságot okozol neki."

Néha nagyméretű képeket és "csodaszép" dolgokat küldünk ismerőseinknek, ezzel pillanatok alatt telítjük postafiókját, nem kis bosszúságot okozva ezzel.

Gyakorlat:

Ha valami igazán szépet találtál, azt másold ki egy új levélbe, távolítsd el róla az összes előző továbbító email-címét (adatrabláshoz vezethet, ha benne hagyod), vedd ki belőle a továbbküldésre buzdító szöveget és a mágikus-babonás elemeket; javítsd ki a helyesírási hibákat, ha kell (a Powerpoint prezentációk tele vannak velük), aztán nézd meg, mi maradt. Ha még mindig érdekesnek és hasznosnak tűnik, küldd el - de csak annak, akit szerinted TÉNYLEG érdekel a dolog, és nem csak a tárhelyét pazarolod vele."

Mi az a "HOAX" Wikipédia

Internetes álhír vagy kacsa azaz "hoax" ami lánclevél formájában terjed és felszólít, hogy küldjem tovább x embernek.

Az interneten folyamatosan információ áramlik a számítógépes vírusokról, "Trójai falovakról" és egyéb kártékony programokról. A valódi vírus leírások, veszélyre figyelmeztető levelek közé számítógépes hoaxok is vegyülnek. Bár ezek nem fertőzik meg a számítógépes rendszereket, mégis időt és pénzt pocsékolnak azáltal, hogy hamis információ terjesztésére (s így pl. a hálózatok felesleges terhelésére) veszik rá a gyanútlan, jóhiszemű felhasználókat.

Általában elmondható, hogy a hoaxok leleplezése és a rémhír terjedésének megakadályozása sokkal több időt és energiát emészt fel, mint a valódi vírusok okozta káresetek kezelése.

Ha pontosan nem azonosítható, meg nem erősített figyelmeztetést kapnak, ne küldjék tovább barátaiknak, ismerőseiknek, ahogyan azt legtöbbször maga a szöveg is javasolja, hanem először kérjék ki számítógépes szakemberek véleményét. Lehetőleg ne fogadják el a sokad kézből, vagy nem szakemberektől első kézből  származó információkat.

SENKI NE ÉREZZE MAGÁT SZAKÉRTŐNEK !!! Nem Önök a hivatottak arra, hogy ilyen "riadókat" továbbítsanak, véleményezzenek. Ennek az lesz az eredménye, hogy a valódi riadók hiteltelenné válnak...

Néha informatikai biztonságtechnikával foglalkozó cégek, vagy vírusellenes szoftverek fejlesztői is kibocsátanak figyelmeztető felhívásokat, ám ezek eredete minden esetben tisztázottnak vehető (pontosan tudható, ki vagy kik indították el), sokszor a kibocsátó saját PGP kulcsával is aláírja ezeket hitelesíthetőség céljából.

FIGYELEM A KÉSŐBBIEKBEN AZ ÁLHÍREKET EZZEL A SZÍNNEL ÍRJUK

Hogyan azonosítsuk a hoaxokat vagy internetes "kacsa" híreket ?

Sokféle mód létezik a hoaxok azonosítására, de előbb tekintsük át mit csinál a sikeres hoax az Interneten. 
A sikernek két tényezője van:

1. A számítógépes szakzsargon használata
2. A hitelesség látszata

Ha figyelmeztetés bizonyos tecnikai szakzsargont használ, s a legtöbben, még a szakemberek is, hajlamosak valódinak hinni. Például a Good times hoax a következőt tartalmazza:
"... ha a program nem áll le, a processzor végtelen ciklusba kerül és ez súlyosan károsíthatja azt..."

Első olvasásra szakszerűnek tűnik. Egy kis utánanézéssel viszont kideríthető, hogy szó sem lehet róla, hogy egy végtelen ciklusba került processzor (maga a végtelen ciklus szoftver hiba folytán előállhat) ettől fizikailag károsodjon.

"Szavahihetőség" alatt az üzenet küldőjére utalunk. Ha egy nagy műszaki cég nevében küldik az üzenetet, az emberek hajlamosabbak hitelesnek elfogadni, mert egy "ilyen cégnek tudnia kell ezekről a dolgokról". Még akkor is, ha a figyelmeztetést küldő személy nem a cég egyik kulcsembere, a cég presztizséből adódóan elfogadják. Ráadásul ha a cég egyik vezetője küldi a figyelmeztetést az a beosztása miatt még inkább hihetőnek tűnik. 

Ismertek ilyen szövegek is: A levelet "Gábortól" a rendszergazdától kaptam, tudjátok Ö jó szakember !
vagy  "A hírt az IBM is megerősítette"  

Különös éberségre int az, ha a figyelmeztetésben hangsúlyozzák a továbbküldés fontosságát. Ez a hoax fontos ismérve. Ha a Federal Communication Commission (FCC) jelzés is benne van, ez újabb intő jel. A FCC soha sem küld és nem is fog küldeni ilyen üzeneteket vírusokról. Ez nem az ő feladatuk.

 

Akkor most inkább ne küldjem tovább az ilyen leveleket ? 
És ha én nem értek hozzá de ezzel segíthetek másoknak ?

NE ! Semmi esetre sem !

Mindenkinek csak azt ajánlhatjuk, hogy NE küldjön ilyen figyelmeztető körözvényeket anélkül, hogy előbb meg nem bizonyosodott valósságukról. Erre alkalmas módszer, ha megkérdezi rendszergazdáját vagy erre specializálódott cégek szakembereit. A rendszergazdák vagy viszonteladók rendszerint regisztrálva vannak az antivírus cégeknél és első kézből értesülnek az ilyen jellegű álhírekről, vagy virusriadókról. Senki ne érezze magát arra jogosult személynek, hogy rémhíreket keltsen akár több száz még kevésbé hozzáértő számára A valódi figyelmeztetések vírusokkal és egyéb hálózati problémákkal kapcsolatban általában a következő szervezetektől érkezhetnek:
pl. CIAC, CERT, ASSIST, NASIRC, vagy bármely antivírus fejlesztô cég és többnyire PGP digitális aláírás van rajtuk. A névtelen üzenetek, vagy azok, amelyek nem létező címet, telefonszámot tartalmaznak, nagy valószínűséggel hoaxok.

A legveszélyesebb amikor a "kör e-mail"-nek több címzettje van. Ha abból a körből
egy embernek nincs vírusvédelme és fertőzött lesz, akkor az ÖSSZES címzett felé
el fog indulni nagy valószínűséggel a vírus !!!

Erre a legjobb megoldás ha MINDEN címzett a "titkos másolat"  mezőbe kerül, 
mert ebben az esetben biztosak lehetünk a mi címünkkön kívül a többi cimzett
nem látja egymás címét, tehát nem tudják egymást megfertőzni

Figyelmeztető üzenet vétele esetén a hozzá csatolt PGP aláírást kell megvizsgálni, hogy valódi, hiteles szervezettől érkezett-e. Ehhez egy PGP szoftver és a szervezet publikus kulcsa szükséges, melyet mindenkitől (legyen az személy vagy szervezet) elsô kézből igyekezzünk megszerezni.

Ha nincs PGP aláírás a levélen, s ha a levél tartalmazza a feladó adatait, kapcsolatba kell vele lépni és megtudni, valóban küldött-e ilyen üzenetet. Ha nincsenek benne ilyen adatok, vagy azok valótlannak tűnnek,megkérdőjelezhető a levél hitelessége, ezért ne küldjük tovább. Ehelyett a rendszergazdának vagy ezzel foglalkozó cégnek adjuk át értékelésre. Az antivírus programokkal foglalkozó vállalkozások web oldalain is található információ az ismert vírusokról és hoaxokról.

Hogyan kaphatok HOAX-ot ?

Évente 5-6 figyelemreméltó hoax azaz "kacsa" hír lát napvilágot. A figyelemre méltó jelzőt azok érdemlik ki, amelyek a hitelesség látszatát keltve a nem szakmabeli internet használót megtévesztenek. Volt már testének 97%-ban megégett csecsemő, rákos beteg kislány, stb, stb. 
HA valaki végső elkeseredésében segítséget szeretne kérni biztosan nem az internetet használja fel hanem elindít a médiában egy folyamatot és ott hathatós segítséget fog kapni. Az interneten küldött "lánc"-levélnek nincs más célja mint a feladók e-mail címeinek begyűjtése és későbbi kereskedelmi felhasználása.

FIGYELEM A KÉSŐBBIEKBEN AZ ÁLHÍREKET EZZEL A SZÍNNEL ÍRJUK  

Elhíresült HOAX-ok:

Mobiltelefonos visszaélés 06 07 74 52 41
Europa1 "olimpiai láng"
Microsoft fizetési levél
Matrix.pps
LaVitaEBella Hoax
Sulfnbk hoax
Megégett csecsemő hoax

 

07. példa Belügyminisztériumi közlemény

Kezdjük ott, hogy nem államtitokról van szó, tehát miért nem jelent meg a médiában a hír? Hát azért mert egyszerűen kacsa.

Kezdjük ott, hogy nem államtitokról van szó, tehát miért nem jelent meg a médiában a hír? Hát azért mert egyszerűen kacsa.

Ez az eredetileg Franciaországban felbukkanó kacsa terjed internet szerte (elég régóta) mint a gomba.  A magyar "tükörfordítója még arra sem vette a fáradtságot, hogy a francia mobilszolgáltató neveit magyarral helyettesítse a 2000-ben található első magyar levelek egyikében. ( A mostani "modern" változatból ezt kihagyták.)

a telefonszám: 06 07 74 52 41
Ezt nyugodtan hívhatod.
06 - belföldi hívás kezdeményezése
07 - itt bukik a parti. Nincs nullával kezdődő körzetszám.

Terjed internet szerte (elég régóta) mint a gomba. Egy két példa…

Pedig ha csak egy kicsit is logikusan gondolkozik valaki, rájön, hogy nagy kamu az egész. Gondolj csak bele, ha létezik a telefonszám és erről a BM is tud, akkor nem kötelezi a szolgáltatókat, hogy ne kapcsoljanak erre a számra hívásokat?


Hivatalos szervek természetesen soha nem ilyen formában juttatják el üzeneteiket a lakossághoz
, nem is beszélve arról, hogy Magyarországon nem létezik "Szervezett Bűnözés Ellenes Központi Hivatal". Az Országos Rendőrfőkapitányságnak van ugyan Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága, és az Orbán-kormány hatalomra lépése óta ismét van Belügyminisztérium, ezért egy kicsit megtévesztő lehet az üzenetnek ez a része, de a 06 07-tel kezdődő, hatjegyű telefonszám már értelmezhetetlen idehaza.

Egyszerűen írjátok be a googleba: 06 07 74 52 41 és essen le az állatok.


06. példa  Europa1 olimpiai láng a merevlemezen HOAX ! (2007 október végén indult útjára )
Az eredeti levél magyarul itt olvasható ( FIGYELEM EZ NEM IGAZ CSAK ÁLHIR !!!!!!!! )
Pink színnel jelöltük a megtévesztő hírt !!!
És most itt a levél ami több millió embert megtévesztett: 
FIGYELEM EZ NEM IGAZ CSAK ÁLHIR !!!!!!!! 

A lánclevél ( a tárgyban 4 felkiáltójel, hogy vigyázz :-)


Subject: vigyázz !!!! 
Amennyiben már eljutott hozzád "elnézést! én ma kaptam.
A következő riadó fut végig az interneten;
Az "EUROPA 1" fújt riadót, mert találtak egy vírus, ami az elkövetkező napokban fog megjelenni, és amit "quota invitation"-nak neveznek.
Ezt nem szabadkinyitni, még ha olyan is küldte, aki rajta van az ismerőseidnévsorán!!!
( még véletlenül se nyisd ki!!!!)
Eddig minden esetben egy, a fogadó által ismert név szerepel feladóként.
Azonnal törölni kell és utána kikapcsolni a computert. Ez a leggonoszabb vírus a CNN közlése és a Microsoft osztályozása szerint. Péntek délután fedezte fel a McAfee és még nincs ellene ellenszer.
("olimpiai lángot" gyújt, mely "elégeti" a keménylemezt.)
Megkaptam az angol és francia eredeti szöveget is ( utóbbit Monacoból), a fentivel szószerint egyezik!
Jó lene ha minél több ismerősődnek elküldenéd. Köszönöm!!!
Üdvözlettel!"

Ha kimulattuk magunkat, csak röviden a véleményem miért tökéletes HOAX ez a levél:

"quota invitation" - a legfontosabb HOAX szabályok közé tartozik: MINDIG legyen egy olyan szó ami nem magyar és nem biztos, hogy mindenki érti, ezáltal nagyon "tudományos" lesz a szöveg.  

"CNN közlése és a Microsoft osztályozása szerint" -Semelyik említett cég nem szokott és nem is tud hivatalos virusriadót fújni a vezető antivirus programok gyártójánál hamarabb. Márpedig eddig semelyik ilyen cég nem adott ki ilyen vírus riadót ! Nyilatkozatot viszont igen ami arról szól ez az egész egy kacsa !!!

"Péntek délután fedezte fel a McAfee és még nincs ellene ellenszer." - Mint a hitelesség legjobb látszatát mutató "tökéletes' HOAX, megemlít egy várhatóan nagyon sokak által ismert antivírus céget is.

"Megkaptam az angol és francia eredeti szöveget is ( utóbbit Monacoból), a fentivel szószerint egyezik!" - Na akkor biztos nagyon hivatalos a forrás :-)

"Jó lene ha minél több ismerősődnek elküldenéd. Köszönöm!!!" - Hát ez egy tipikus HOAX befejezés. Egyrészt buzdít a tömeges továbbküldésre, másrészt a Köszönöm azt sugalja, hogy szivességet teszek a feladónak, aki ugye ismerősöd a cimzés alapjan.

Egyébként hitetlenek olvassák el a következő cikkeket:
http://index.hu/tech/hoax/2007/12/07/olimpiai_langot_gyujt_a_virus_es_elegeti
http://vagdalthus.blog.hu/2007/11/26/olimpiai_lang_egeti_a_vinyodat
http://as.hu/blog/category/hoax
http://www.freeweb.hu/heri/hoax.htm

05. példa  Microsoft fizetési levél HOAX !

Az eredeti levél magyarul itt olvasható ( FIGYELEM EZ NEM IGAZ CSAK ÁLHIR !!!!!!!! )
Pink színnel jelöltük a megtévesztő hírt !!!
És most itt a levél ami több millió embert megtévesztett: 
FIGYELEM EZ NEM IGAZ CSAK ÁLHIR !!!!!!!! 


Normál esetben nem küldök tovább ilyen fajta üzeneteket, de ez a levél egy nagyon jó barátnőmtől jött, aki ügyvédnő, és egy érdekes lehetőségnek tűnik. Ha ő azt mondja nekem, hogy ez működik, akkor működik is. Minden esetre nem veszt vele semmit az ember.

A következőket mesélte el nekem:

Ügyvédnő vagyok és ismerem a törvényt. Ez egy tény. Ne csapjátok be magatokat, az AOL és az Intel tartja magát az ígéretéhez a bíróságtól és milliós nagyságrendű követelésektől való félelme miatt, ahogy ezt nemrég a Pepsi Cola csinálta a General Electric-kel.

Kedves barátaim, ne tartsátok ezt egy buta viccnek. Bill Gates most osztja szét a jövedelmét. Ha most nem reagáltok rá, később megbánhatjátok. A windows még mindig a leggyakrabban használt program. A Microsoft és az AOL kísérleteznek ezzel az e-mailen keresztül elküldött szöveggel (e-mail beta test). Ha elkülditek ezt az e-mailt a barátaitoknak, akkor a Microsoft 2 hétig követi a nyomotokat. Minden egyes személyért, aki ezt az e-mailt elküldi 245 €-t fizet a Microsoft. Minden egyes személyért, akinek elküldtétek és ő továbbküldte ezt az e-mailt 243 €-t fizetnek, a harmadik személyért, aki megkapja 241 €-t fizet a Microsoft. 2 hét után a Microsoft küld nektek egy levelet, amiben kéri a postai címetek megerősítését és küld egy csekket.

Üdvözlettel:

Charles S. Bailey General Manager Field Operations
>1-800-842-2332
>Ext.
>1085 or 904/245-1085 or RNX 292-1085
> Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet.

Én ezt csalásnak tartottam, de két héttel később, miután ezt a levelet megkaptam és továbbküldtem, a Microsoft kérte tőlem a címem és kaptam egy csekket 24800 €-ról. Válaszolnotok kell, mielőtt vége a tesztnek, ha valakinek megadatik ez a lehetőség, élnie kell vele. Bill Gates számára ez a kiadás csak egy reklámköltség. Kérlek küldjétek el ezt a mailt annyi embernek, amennyinek csak tudjátok. Legalább 1000 €-t kell kapjatok. Ne segédkeznénk az e-mail továbbításban ha nem lenne nekünk is érdekünk.

Az apám egyik ismerőse néhány hónappal ezelőtt részt vett ebben. Amikor legutóbb meglátogattam, mutatott nekem egy csekket. Az összes 4324,44 €-t tett ki. Patricia néni, egy jóbarátom nagynénje, az Intelnek dolgozik és nemrég kapott egy 4543,23 € összegű csekket a levél továbbításáért.

Ahogy mondtam, én ismerem a törvényt és az is igaz, hogy az Intel és az AOL éppen egy fúzión tárgyalnak, hogy a világ legnagyobb ajánlat tevővé váljanak és és azért végzik ezt a tesztet, hogy biztosak legyenek benne, hogy a legtöbbet használt programnál maradjanak.

Üdvözlettel:

Petra ( vagy bármilyen véletlenül generált név )
Nos ennek a levélnek többen bedőltek mint bármilyen más hasonló irománynak.


04. példa  Matrix.pps HOAX !

Ismétlem a levél álhír, tehát nem valós veszélyre hivja fel a figyelmet !!!
FIGYELEM EZ NEM IGAZ CSAK ÁLHIR !!!!!!!! )Pink színnel jelöltük a megtévesztő hírt !!!

subject ( tárgy): Vírusveszély!!!

A levél tartalma:

Ez most érkezett kérlek, szóljatok mindenkinek, akinek van e-mailje. A
féreg egy csatolt Power Point file-on keresztül terjed, a neve:
Welkome to the matrix.pps

Ne nyisd ki a file-t! Ha kinyitod, már késö. Elindul egy 10
másodperces animáció, majd megjelenik egy ablak, "You're hard drive is
over" szöveggel. Törli a Hard Disk teljes információ-állományát. Küldd
tovább barátaidnak, munkatársaidnak, ismeröseidnek!

 

03. példa  LaVitaEBella HOAX !

Új lánclevél bukkant fel magyar és német nyelven, amely a   számítógép   teljes   tartalmát   törlő
Power   Point prezentációra figyelmeztet. Ez csak kacsa, rémhír, ilyen romboló program nem létezik.
FIGYELEM EZ NEM IGAZ CSAK ÁLHIR !!!!!!!! )Pink színnel jelöltük a megtévesztő hírt !!!

virus

Azonnal továbbítandó!

Az információ a Microsoft-tól és a Norton-tól érkezett. 
Kérjük az összes kapcsolatban álló személynek továbbítani!

Kaphat egy e-mailt, amelyik tartalmaz egy Power Point bemutatót, amely a "La vita é bella.pps" vagy a "Life is beautiful.pps" címet viseli. 

Amennyiben ezt megkapja: NE NYISSA KI! AZONNAL TÖRÖLJE!! Ha mégis kinyitja, az alábbi üzenet jelenik meg: "Adesso é tardi, la Vostra vitanon é piú bella" vagy "Now it's too late, your life is not beautyfull anymore". Azonnal elveszti a számítógép teljes tartalmát és a küldő hozzáfér a címekhez, e-mail-ekhez és jelszavakhoz. 
Egy új vírusról van szó, amelyik szombat délután óta jár körbe. 

Minden lehetöt meg kell tennünk, hogy megállítsuk ezt a vírust. Az AOL már megerösítette a vírus veszélyességét és az antivírus programok egyelöre nem képesek megsemmisíteni a vírust.

német nyelven isrmet változat:
Virus

Bitte lesen und sofort weiterleiten!!!!!!!!!!!!

Die Information kommt von Microsoft und Norton. Bitte an alle Kontaktpersonen weiterleiten!

Sie können ein Mail mit einer Power Point Präsentation erhalten, welche mit "La vita e bella.pps" oder "Life is beautiful.pps" betitelt ist. Wenn Sie es kriegen - NICHT ÖFFNEN ! SONDERN SOFORT LÖSCHEN!! Wen Sie es doch öffnen , erscheint die Mitteilung "Adesso e tardi,la Vostra vitanon e piu  bella" oder "Now it's too late, your life is not beautifull anymore".

Ihr verliert unverzüglich den gesamten Inhalt des PCs und der Absender hat Zugang zu Adresse, E-mail und Passwort. Es handelt sich um einen neuen Virus, der seit Samstag Nachmittag im Umlauf ist. Wir müssen das> Mögliche unternehmen, um diesen Virus zu stoppen. AOL hat seine Gefährlichkeit bereits bestätigt und die Antivirus-Software ist noch nicht in der Lage, ihn zu zerstören.

 

02. példa  Sulfbnk HOAX

2002 januárjában új változata bukkant fel a SULFNBK lánclevélnek, amely szerint ha a számítógépen egy SULFNBK.EXE nevű program található, azt le kell törölni, mert pusztító vírust tartalmaz. A levél fogalmazása olyan, hogy mosolyogni sem tudunk rajta.

Ezzel szemben a SULFNBK.EXE általában megtalálható a WINDOWS/COMMAND könyvtárban, mivel a standard Windows telepítés része (a hosszú fájlnevek mentésére szolgáló segédprogram).

Pusztán az állomány jelenléte nem jelenti azt, hogy vírussal fertõzött a számítógép ! ! !

A magyar szövegű levél tartalma : ( Figyelem ez nem, vírus hanem kacsa ! ! !)

 

FIGYELEM A PINK BETŰVEL ÍRT SZÖVEG A "KACSA" LEVÉL EREDETI TARTALMA, TEHÁT NEM IGAZ ! ! !
( Eredeti formában adtam közre a helyesírási hibákkal együtt ! ! ! )

Vírus Riadó!

Figyelem fontos! Egy virus terjeng aminek a neve: sulfnbk.exe. Általában a c:/windows/command könyvtárban van és június 1-én aktiválódik. Mindenképp töröljük ki 1-e elott mert tönkreteheti a gépen lévo állományainkat!!! A víruskereso programok nem ismerik fel!

Kiirtása:
Kattintsunk a START gombra és a KERESÉS menüben a FÁJLOK vagy MAPPÁK-ra. Itt írjuk be a keresendo szövegnek: sulfnbk.exe (meghajtónak a C:\ legyen kijelölve). Ha talált ilyen fájlt (valószínu a windows/command könyvtárban lesz), akkor azonnal töröljük!!! De nem elég a lomtárba tenni hanem VÉGLEGESEN törölni kell!

Értesítsünk mindenkit errol aki él és mozog!!!
A vírus nálam is jelen volt úgyhogy valószínu jól el van terjedve!

Nemrégen kaptunk egy vírust E-mailen keresztül. A címeink között szerepeltek, ezértkérlek, hogy
ellenorízzétek a meghajtóitokat - nem szeretnénk felelosek lenni érte.

14 napig pihen és ezután elpusztítja a meghajtót. A következoképpen lehet megállítani. Ha a géped fertozött, küldd tovább ezt a levelet.

A következoképpen távolíthatod el
1.Menj a Start menübe - keresés
2. Írd be a keresésbe a következot:"sulfnbk.exe"ez a vírus neve
3. Gyozodj meg róla ,hogy a C meghajtódellenorzöd,majd nyomdmeg a keresést.(én minden meghajtón javaslom végigfuttatni) Ha talált ,akkor egy csúnya kis fekete ikont fogsz látni.Nenyisd meg!!!! Kattints rá a jobb gombbal és töröld a törlés(delete) paranccsal.Ha sikerült, akkor a lomtárba dobta a géped.Ezek után a lomtárad ürítsd ki.Ha netán ilyen vírust találtál küld kérlek a levelet tovább a címtárad címeire is. Sajnos Amerikából kaptuk ezt a kis"ajándékot" és azt sem tudom, hogy autómatikusan továbbítja-e magát a címekre, de inkább ellenorízd le a gépedet.
(Valószínüleg automatikusan tobábbküldi magát a címjegyzékben szereploknek, mert emeletünkön megtaláltam egy olyan gépen a szóban forgó exe-t, amire különben már rég nem küldtem e-mailt. UL)

Ismétlem a levél álhír, tehát nem valós veszélyre hivja fel a figyelmet !!!
A "vírus" az úgynevezett hoax azaz kacsa, rémhir, átverés, tréfa  kategóriába tartozik ! ! !

01. példa  Megégett csecsemő HOAX


FIGYELEM EZ NEM IGAZ CSAK ÁLHIR !!!!!!!! )Pink színnel jelöltük a megtévesztő hírt !!!

 

Lányok-fiúk!

Küldjétek tovább! Légyszi! Felhívás

Alexandra egy rettenetes tűzvészből szabadult, de most az életéért kell harcolni. Ő csak 14 hónapos és az egész teste összeégett. Az arcán az égések egészen a csontig hatoltak. Most egy krakkói (Lengyelországban) kórházban a legjobb orvosok kezelik. Sok operáció és hosszas kezelés vár rá. Sajnos a szüleinek nincs elég pénzük erre, ezért kérjük a segítségüket.

Minden továbbküldött e-mail után Alexandra szülei kapnak 3 centet. 
Kérjük segítsék őket, küldjék tovább minél több személynek"
fogalmaz az email, 

a felhíváshoz csatolt fotó egy csecsemőt ábrázol, akinek jobb arcfelén súlyos égési sérülések láthatók. A megégett csecsemő annyiban új az eddigiekhez képest, hogy valós esetre alapoz, és fotóval sokkol. Ráadásul még adomány-email címet sem közöl, egyszerűen arra utasítja a felhasználót, hogy továbbítsa annyi embernek, ahánynak csak tudja.

A spammer egyetlen céljának a riogatás tűnik, releváns információt nem továbbít a lakástűzben valóban megégett kisgyerekkel kapcsolatban és üzleti értelme sincs a továbbításnak. A városi legendákkal foglalkozó Snopes szerint a világszerte terjedő levélben szereplő Alexandra neve a valóságban Olenka Kuczma, aki idén júniusban lengyelországi otthonában egy lakástűzben égett meg, és jelenleg is lábadozik a krakkói egyetemi gyerekklinikán.

A spamtörténelem egyik legkorábbi ismert eleme köszön vissza a megégett csecsemő fotóját terjesztő kéretlen levélben. A 'küldje tovább a levelet, és három centtel gazdagítja a szegény szenvedőt' spam 1997-ben jelent meg először a hétéves, "rendkívül ritka" rákbetegségben szenvedő Jessica Mydek nevében. Az ősváltozatban Jessicának az orvosok szerint már csak hat hónap van hátra az életéből, utolsó kívánságként egy levélláncot indít, amellyel az amerikai rákellenes társaság (American Cancer Society) számára gyűjt. A szöveg szerint minden - az  Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet. címre - továbbított levél három centtel gazdagítja a rákkutató társaságot, ezért arra kéri a felhasználókat, hogy minél több ismerősnek juttassák tovább az információt.

1997 óta megszámlálhatatlan változatban terjedt szét a Jessica-spam, a spammerek új nevekkel és különböző betegségekkel próbálták megtéveszteni a lúzereket.

Értelmetlen ! 
Az American Cancer Society-nek soha nem volt  Ez az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javascriptet. emailcíme, így nem bénította meg szerverét a jó szándékú, ám teljességgel félrevezetett emberek levéltömege. A társaság közleményt adott ki a levél-lánccal kapcsolatban, amelyben tisztázták, hogy semmi közük a hamis adomány levél-lánchoz.  

( közlemény megtekinthető: http://www.cancer.org/docroot/med/content/med_6_1_chain_e-mail.asp )

Nem győzzük ismételni:   

SENKI NE ÉREZZE MAGÁT SZAKÉRTŐNEK !!!
Nem Önök a hivatottak arra, hogy ilyen "riadókat" továbbítsanak. 
Ennek az lesz az eredménye, hogy a valódi riadók hiteltelenné válnak...

 

forrás: 
Kaspersky lab., F-Secure, F-Secure RADAR Symantec, VirusBuster, 
McAfee, MicroWorld, Vírus Híradó, index.hu, 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Hoax
http://www.kfki.hu/cnc/email/hoax.html
http://www.virusbuster.hu/hu/spam/hoaxok/
http://www.biztostu.hu/mod/resource/view.php?id=101
http://www.minok.hu/node/1307
http://www.urbanlegends.hu/category/hoax/
http://www.karizmatikus.hu/lanclevel.htm
http://mover.blog.hu/2008/01/13/a_hoax_ol_butit_es_nyomorba_dont

vegyes témák a teljesség igénye nélkül:
http://as.hu/blog/category/hoax

http://www.sg.hu/cikkek/44382/hoax_terjed_a_t_online_neveben_az_iwiw_rol
http://nyozo.hyadok.hu/csillagaszat/cikkek/foldkozelben_a_Mars_-_2008
http://www.urbanlegends.hu/2009/04/kohogeses-cpr-szivroham-tanacs-rochester-general-hospital

http://www.osski.hu/info/kozlemenyek/2005/cafolat.html
http://www.epresso.hu/content/view/3433/39/
http://index.hu/tech/hoax/2007/08/29/a_pesti_uti_tescobol_lopjak_a_gyerekeket
http://index.hu/tech/hoax/2008/01/15/hackerveszellyel_riogat_az_iwiw_korlevel
http://index.hu/tech/hoax/2007/12/07/olimpiai_langot_gyujt_a_virus_es_elegeti
http://vagdalthus.blog.hu/2007/11/26/olimpiai_lang_egeti_a_vinyodat

http://www.freeweb.hu/heri/hoax.htm
http://index.hu/tech/hoax/2008/01/24/virust_terjeszt_a_matrixos_prezentacio
http://hirek.prim.hu/cikk/66072/
http://kultplay.hu/2007/04/01/legjobb_airilisi_hoax_ever
http://www.sulinet.hu/tart/fcikk/Kibl/0/31449/3
http://index.hu/tech/hoax/2008/02/25/lanclevel_klasszikus_ujra_aids_cel_
fertoznek_gyanutlan_embereket_a_moziban

http://www.rpg.hu/iras/mutat.php?cid=1857
http://www.computerworld.hu/holdmeretu-mars-ujabb-hoax.html
http://www.vallalatok.hu/index.php?modul=hirek&file=read&id=36

Irodalom gyanánt tiszta szívből ajánlom a következő könyveket :

1. Víruslélektan ------ Farmosi István, Kis János és Szegedi Imre  , Cédrus Kiadó, 1990
2. Új víruslélektan --- Kis János, Szegedi Imre  , Cédrus Kiadó , 1991
3. Vírushatározó ----- Kis János, Szegedi Imre , Cédrus Kiadó , 1992
4. PC vírusok --------- Tóth J.Szabolcs , LSI Oktatóközpont , 1995

 

Harcolj a SPAM ellen pagerank Arctorna Buda Arctorna Magazin s Frum