IT és a válság...

Nyomokat hagyott a válság az IT-biztonságon...


A gazdasági világválság a számítógépes bűnözés terén hanyatlás helyett fellendülést hozott. A vállalatok többsége azonban igyekezett felvenni a küzdelmet, és nem fogták vissza a védelemre fordított kiadásaikat.

A mögöttünk álló évben nem telt el nap, hogy valamilyen összefüggésben ne hallottunk volna a gazdasági válságról, mely az egész világot megrengette, és amely életünk minden területére kihatott. A nehézségek nyilvánvalóan az IT biztonságot is érintették. A tavasszal Budapesten is átvonult IDC IT Security Roadshow egyik előadója találóan jellemezte a helyzetet: "Szűkös időkben több lesz a bűnözés."

Burjánzik az adathalászat

"Sosem volt ilyen veszedelmes hely a világháló, mint ma." - figyelmeztetett az Adathalászat-ellenes Munkacsoport (Anti-Phishing Working Group, APWG). A szervezet adatai szerint tavaly január és június között csaknem meghatszorozódott (585 százalékkal nőtt) a hamis vírusirtók száma. A banki trójaiak - azaz a pénzintézeti weboldalak hozzáférési adatainak megszerzésére tervezett kártevők - száma 186 százalékkal emelkedett. A 2007. áprilisi (közel 56 ezres) rekord óta sosem leselkedett ennyi adathalász site a weben, mint 2009-ben: az APWG-nél csak az első félévben több mint 49 ezret vettek lajstromba. A fertőzött számítógépek szomorú tábora 2008 utolsó negyedévétől 2009 júniusáig 66 százalékkal bővült. Tavaly, az első félév végén a vizsgált számítógépek több mint fele - csaknem 12 millió darab - bizonyult fertőzöttnek.

Ellen kell állni a kísértésnek

"Hanyatló gazdasági viszonyok között a szellemi tulajdon különösen nagy veszélyben forog" - állapították meg tanulmányukban az amerikai Purdue Egyetem CERIAS biztonsági kutatóközpontjának munkatársai. Szerintük az, aki a munkahelye elvesztésétől fél, vagy már fel is mondtak neki, könnyebben kísértésbe esik némi pénz reményében. A KMPG által végzett, számítógépes bűnözéssel kapcsolatos tavalyi felmérés 307 magánvállalatra, kormányzati, illetve bűnüldöző szervre terjedt ki. A válaszadók kétharmada szerint a recesszió miatt munka nélkül maradt informatikai szakemberek komolyan csábításba eshetnek, hogy az alvilághoz csatlakozzanak.

Nem spóroltak a cégek a biztonságon

A Gartner adatai azt bizonyítják, hogy a gazdasági válság ellenére tavaly világszerte 14,5 milliárd dollár értékű biztonsági szoftver talált gazdára, 8 százalékkal több, mint 2008-ban. Mindez azt is alátámasztja, hogy a cégek a nehéz pénzügyi helyzet ellenére sem akartak spórolni a biztonságon, és tisztában voltak azzal, hogy az esetleges incidenseknek egy ilyen nehéz időszakban sokkal komolyabb következményei lehetnek, mint a gazdaságilag nyugodtabb években. A piackutatók szerint idén - a remélhetőleg egészségesebbé váló gazdasági környezetben - felgyorsulhat a növekedés, és a biztonsági megoldások forgalma elérheti a 16,3 milliárd dollárt, ami 13 százalékos növekedést jelentene.

Ruggero Contu, a Gartner elemzője azzal indokolta az előrejelzésüket, hogy a biztonság az IT-nek az a területe, amelyen a vállalatok recesszió idején sem merik lefaragni a költségvetést. "Középtávon a legnagyobb növekedésre a szolgáltatásként nyújtott szoftverek (software-as-a-service, SaaS), a hardveralapú megoldások és a kkv-k piacán számítunk. A kis cégek most igyekeznek behozni biztonsági lemaradásukat, így a nagyvállalatokhoz képest költségvetésük viszonylag nagyobb részét fordítják erre a célra" - tette hozzá a szakember.

"Örömmel mondhatom, hogy Magyarország is követi a világpiaci trendet" - összegezte a VirusBuster tapasztalatait Bozsó Julianna ügyvezető. Szerinte a válság ellenére 2009-ben nem szűkült a hazai IT biztonsági piac. Ellenkezőleg: mérsékelt bővülés történt, és 2010-ben már komolyabb növekedésre számíthatunk. Jóllehet az egyéni felhasználók kevesebbet költöttek 2009-ben vírus- és spamvédelemre, a cégvezetők többsége arra az álláspontra helyezkedett, hogy a biztonságon nem szabad takarékoskodni.

forrás: biztonsagportal.hu

 

Harcolj a SPAM ellen pagerank Arctorna Buda Arctorna Magazin s Frum