bTime - 3. Áttekintések
Az első két lecke segítségével kialakítottad az időgazdálkodási rendszered alapjait. Ez sajnos nem sokat ér, ha nem használod. A mai lecke abban fog segíteni neked, hogy hasznosítani is tudd ezt az eszközt a mindennapokban.

Már most szólok, hogy az emberek többsége itt vérzik el. Sokan kialakítják a rendszerüket, legyen az akármilyen, de nem használják a mindennapokban. Ők azok, akik néhány hét után ugyanott találják magukat, mint korábban. Ma szeretnék segíteni neked, hogy benne legyél abban a 10%-ban, akik beépítik életükbe a hatékony feladatkezelést és ezért a munkájukban és az életükben is sokkal jobb eredményeket érnek el.

Egy sikeres emberekről szóló könyvben olvastam, hogy minden sikeres ember rendszeresen használja a feladatlistáját. És itt a rendszeres szón van a hangsúly.

Alakítsd ki a Napi áttekintés szokását!

Ennek a tanfolyamnak ez a legfontosabb célja. Ha csak ezt az egy szokást kialakítod, már nagyon elégedett leszek és Te is elégedett lehetsz, mert a hatékonyságod sokat fejlődik úgy, hogy közben nyugodtabban, összeszedettebben tudsz dolgozni.

Egy szokás kialakítása kb. 3-4 hét alatt lehetséges, ha minden nap (munkanap) ugyanúgy megismétled. Azt tanácsolom, hogy ütemezd be a munkakezdésed elejére ezt a napi tevékenységet. Ha minden nap elvégzed, még 5 percet sem vesz igénybe. Na de mit is kell csinálni?

Mit kell tenned a Napi áttekintés alkalmával

Igazából az előző leckékben pontosan az lett bemutatva, hogy mit is kell csinálnod naponta a Napi áttekintéskor.

  1. Töltsd fel az Inboxot az előző nap óta összegyűlt feladatokkal
  2. Rendszerezd a feladatokat - rendeld projekthez
  3. Ütemezd a feladatokat - mozgasd egy listába (Mai feladatok, következő, esemény, talán valamikor)
  4. Töltsd fel és tedd sorrendbe a Mai feladataidat - előre a nehezeket

Ha minden nap rendszeresen elvégzed a napi áttekintést és nap közben azonnal beírod az inboxba a bejövő feladatokat, akkor valóban gyorsan végezhetsz.

Írd ki a fejedből a benne levő feladatokat, ötleteket! Az inboxodban így összegyűlhetett 5-10 feladat. Ezeket egyesével rendeld egy projekthez, ha tudod. Majd dönts mindegyik feladatról, hogy mikor tudod megvalósítani. Ezután nézz rá a Mai feladatok listára és ha van benne még hely, akkor rakj át néhány feladatot a Következő feladatok listából. Már csak annyi van vissza, hogy a Mai feladataidat sorba rakod.
Én azt tanácsolom, hogy azokkal kezdj, melyek a céljaidat leginkább előre mozdítják, azaz a legfontosabbakkal. Ezután pedig a nagyobb erőt igénylő feladatokat végezd el.

Most már nincs más hátra, állj neki a feladatoknak.

Heti áttekintés

Ahogy mondtam, a Napi áttekintés rendszeres elvégzése a legfontosabb, ugyanakkor nem szabad elfeledkezni a Heti áttekintésekről sem, ami abban segít, hogy a káosz soha többé ne üthesse fel a fejét.

A heti áttekintés lényege hasonló a napihoz, csak ilyenkor nagyobb látószöggel, nagyobb időtávban nézed a feladataidat, projektjeidet. Ha a Napi áttekintéseket rendszeresen végzed, akkor a heti áttekintés sem lesz akkora munka, bár ez egy kicsit több időt fog igénybe venni.

A heti áttekints egy későbbi leckében részletezem, most a legfontosabb, hogy alakítsd ki a Napi áttekintések szokását. Ígérd meg magadnak, hogy minden reggel elvégzed a Napi áttekintést! Ezzel kapcsolatban egy tipp, ami nekem bevált:

Vegyél fel a feladatlistádba egy "Napi áttekintés" feladatot és állítsd be napi ismétlődésűre!


Horváth Győző
időgazdálkodási tanácsadó

 

Harcolj a SPAM ellen pagerank Arctorna Buda Arctorna Magazin s Frum