Vírusvédelmi tízparancsolat

Nevezetes tévhitek a vírusokkal kapcsolatban.

  A VÍRUSOK MAGUKTÓL TERJEDNEK

Nem igaz ! A vírusok nem képesek magukat elindítani. Ebből az is következik, hogy saját jószántukból terjedni sem képesek. Egy vírus mindaddig nem tud semmit sem tenni, amíg egy fertőzött program megnyitásra nem kerül vagy a számítógép be nem boot-ol egy fertőzött floppy lemezről.

  EGYES VÍRUSOK TELJESEN ÁRTALMATLANOK

Nem igaz ! Vannak olyan vírusok, amelyek nem tesznek tönkre készakarva információt. Tény, hogy a legtöbb vírus saját maga terjesztésén kívül mást nem tesz, míg mások hébe-hóba egy bizonyos fajta üzenetet villantanak fel a képernyőn. Egy felhasználó ezek után úgy vélheti, hogy a kérdéses vírus teljességgel ártalmatlan. Ezzel szemben a valóság az, hogy teljesen "ártalmatlan vírus" nem létezik. Minden egyes esetben a vírus megnöveli a program számítógépbe betöltésének idejét, a felhasználó tudta vagy beleegyezése nélkül megváltoztatja annak kódját, használja erőforrásait. Még egy egyszerű és alapjában véve ártalmatlan fertőzés is okozhatja azt, hogy bizonyos programok működésképtelenné válnak. De ha más nem is lenne: a vírusok olyan lemez területet foglalnak el, amit tudnánk más célra használni.

 

  CSAK A KALÓZPROGRAMOK TARTALMAZNAK VÍRUSOKAT

 Nem igaz ! A legtöbb esetben a fertőzések a programok illegális másolása útján terjednek. A fertőzési útvonalat nyomon követve, valóban gyakran tapasztalható, hogy a vírusok a fertőzött nyilvános terjesztésű és shareware programokon vagy engedélyköteles programok engedély nélküli másolatain keresztül terjedtek el. A szomorú igazság azonban az, hogy nagyon nagy számú vírusfertőzés forrása az eredeti terjesztő lemezen volt!
A világstatisztika esetek tucatjait mutatja be, amikor egy közönséges bolti forgalmú szoftver vírushordozó volt. Mindent figyelembe véve, a fertőzött lemezek százezrei kerültek a gyanútlan felhasználókhoz. Elvégre is, mi okuk lett volna gyanakodni a tömörített és írásvédett program lemezekre, különösen, ha azok egy nagy és kiváló szoftverházból származnak?
 

  A VÍRUSOK MÉG AZ ÍRÁSVÉDETT LEMEZEKET IS KÉPESEK MEGFERTŐZNI

Nem igaz ! Ha a floppy lemezeinket az írásvédelmi kapcsolóval fizikailag írásvédetté tettük, akkor arra nem lehet ráírni. Még a vírusok sem képesek e kézi módszerrel megvédett lemezeinket megfertőzni. A lemezek azonban rögtön sebezhetővé válnak, mihelyt a védelmet kikapcsoljuk. Ez az oka annak, hogy még az írásvédett lemezeket is vírusellenőrzésnek kell alávetni.

 

  AZ ANTIVÍRUS PROGRAMOK TELJES VÉDELMET GARANTÁLNAK A VÍRUSOK ELLEN

 Nem igaz ! Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a vírusokat felderítő programok - a víruskeresők - csak az ismert, már elemzett vírusokat tudják azonosítani. Az Anti-Virus cégek által fejlesztett heurisztikus módszerek lehetővé teszik, hogy még ismeretlen vírusokat is észlelhessünk, ez a módszer azonban vírusazonosítási képességekkel nem rendelkezik. Ezért nyújtanak ezek a cégek folyamatos frissítési szolgáltatást.

Egy felhasználóban csak a biztonság hamis érzetét kelti egy elavult víruskereső, miközben a beengedett új vírusok szó nélkül áthatolnak rajta. Ezért mindig győződjön meg arról, hogy az Anti-Virus programja és annak vírus-adatállományai mindig a legfrissebbek legyenek.

 

A VÍRUS MEGRONGÁLHATJA A SZÁMÍTÓGÉP HARDVERT

Nem igaz ! Egy korszerű számítógépet szoftver úton nem lehet megrongálni. Időről-időre hírek érkeznek vírusokról, melyek monitorokat robbantanak fel, vagy merev lemezeket törnek el, de ezen állítások egyikét sem sikerült hitelt érdemlően megerősíteni. Elvileg ide sorolható lenne a számítógépben található Flash BIOS tartalmának felülírása, ami miatt ki kell azt cserélni a gépben. Ennek ellenére, még ez sem valódi fizikai tönkretétel.
 
  VÍRUSFERTŐZÉST CSAK MÁSOK KAPHATNAK

Nem igaz ! Egy vírusfertőzés beszerzésének valószínűsége csökken, ha kevesebb adat juthat be kintről a számítógépünkbe. A valóságban azonban nem létezik teljes biztonság. Sőt: a vírusfenyegetés gyakran fütyül az összes valószínűségre.
 

  A VÍRUSFERTŐZÉST CSAK A MEREVLEMEZ FORMÁZÁSÁVAL LEHET ELTÁVOLÍTANI

Nem igaz ! Nagyon ritkán van arra szükség, hogy egy vírusfertőzéstől való megszabaduláshoz le kelljen formázni a merevlemezt. A fertőtlenítést általában egy kiváló minőségű víruselhárító programmal el lehet végezni.

.   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   .   

Vírusszakértők egybehangzó véleménye alapján kijelenthetjük, hogy minden számítógépen új programok telepítése esetén vagy új állományok ( floppy-s vagy CD-s) felvitele esetén, hálózatba kötött gépeknél v. internetkapcsolat esetén pedig szinte folyamatosan minden gép vírustámadásokra számíthat.

A kérdés tehát nem az, hogy gépünk ki lesz-e téve támadásnak hanem az, hogy mit tehetünk annak a kivédése érdekében ?

 
Javasolt irányelveink:
1
 Gépünk felhasználói jogosultságait megfelelő körültekintéssel alakítsuk ki.
2
 Jelszavunkat (jelszavainkat) őrizzük megbízható, nehezen hozzáférhető helyen.
3
 Bizalmas adatokat tároló számítógép használatát ne engedjük meg bárkinek.
4
 Kizárólag jogtiszta programokat használjunk.
5
 Kizárólag megbízható forrásból fogadjunk el állományokat.
6
 Folyamatosan figyelő vírusellenőrző programot használjunk.
7
 A vírusellenőrző program tudásbázisát a lehető leggyakrabban - napi, esetleg heti - rendszerességgel frissítsük.
8
 Csak akkor csatlakozzunk bármilyen hálózathoz, ha használjuk azt és ne engedélyezzünk automatikus csatlakozást.
9
 Tűzfallal védjük gépünket/gépeinket a külső behatolásoktól.
10
 Folyamatosan figyelt levelezőrendszert használjunk, amelyben:
 
 
-csak ellenőrzött, megbízható forrásból érkező csatolt állományok lehetnek, és
-minden tartalom víruskeresővel ellenőrzött.

MURPHY TÖRVÉNYEI A VÍRUSOKRÓL

- Mindig egyel több vírusod van, mint az gondolod.

- Vírusok elvben csak "garantáltan fertőzésmentes" program- és rendszerlemezen terjednek.

- Veszélytelen és könnyen eltávolítható vírusokat mindig csak mások szereznek.

- Ha egy vírust elvileg meg lehet írni, akkor azt meg is írják.

- Ha egy vírust elvileg nem lehet megírni, akkor is megírják, csak egy kicsit hosszabb ideig fog tartani.

- Akkor kapsz vírust, amikor legkevésbé van rá szükséged.

- A gépedet megtámadó vírus mindig azokat az állományokat támadja meg, amelyekről nincs mentésed.

- Az antivírus program minden program- adat- és szövegállományodat helyreállíthatatlanul tönkre teszi, kivéve a vírust.

- Mindig olyan vírus támad meg:

        amelyről azt állítják, hazánkban még nem fertőzött

        amihez még nincs kereső-, irtó- program

        ami rombolásban és gonoszságban újat tud mutatni.

 

Harcolj a SPAM ellen pagerank Arctorna Buda Arctorna Magazin s Frum