E-mail tanácsok

Milyen portokat használnak a különféle protokollok?

A megszokott beállítások a következők:

POP3 110-es port,  SSL-t használva 995-ös port
IMAP  143-as port,  SSL-t használva 993-as port
SMTP 25-ös port,    SSL-t használva 465-ös port

Miért ne az internet előfizetésemhez tartozó e-mailt használjam ?

Mert ha nem így teszt nem lesz kiszolgáltatott helyzetben ! Miért ? Az internetszolgáltató mindig ad az előfizetéshez e-mail címet is, de...ha felmondja szerződését akkor a használt e-mal címét elveszti és ha új e-mail címet kap minden partnerét értesítenie kell, céges papírokat vagy névjegyeket is meg kell változtatni.

Jójó, de akkor ott a freemail vagy bármelyik ingyenes szolgáltatás...

Ezek a szolgáltatások valóban ingyenesek, de vagy reklámok eltűrésével "fizetünk" vagy a tömeges használat miatt lassúak.
Valamint nem elhanyagolható szempont, hogy egy valamit magára adó cég nem engedheti meg, hogy céges levelezése olyan e-mail címről történik amiről "kiabál", hogy ingyens szolgáltatás. A biztonságechnikai szempontokat is figyelembe kell vennünk, céges irataink fontos esetleg nem publikusszerződéseink nem igazán vanak jó helyen egy ingyenes szolgáltató szerverén.

Mi az a @ és miért van ott ?

Egységes jelölés szerint az e-mail cím a következőképpen néz ki pl.:

ha például az Ön e-mail címe:
nev@t-online.hu

Ez a következőket jelenti:  a t-online.hu domain nevet kezelő szerveren van egy "nev" nevű postafiók.
Tehát a @ előtti név a postafiók neve.

Tartalmazhat-e az e-mail cím ékezetet ?

NEM ! Csak ékezet nélküli karaktereket lehet az e-mail címben használni.

Hallottam azt a kifejezést, hogy alias. Mit jelent ?

Egy e-mail címet beállíthat a szolgáltatónk úgy is, hogy például a nev@t-online.hu e-mail címnek álneve vagy aliasa  a nev2@ és pl. a  nev3@  akkor az eredeti címre és az aliasokra  érkező levelek a nev@t-online.hupostafiókba érkeznek meg. Ez a megoldás teljesen egyenértékű azzal ha az utcai postaládánkra több nevet írunk és akkor mindegyik névre érkező levelet bedobja a postás.

Mi az a "webmail" ?

Ha szolgáltatónk támogatja a webmail-t, akkor postafiókunkat ellenőrizhetjük anélkül, hogy lenne levelező programunk amibe be kell állítani a postafiókunk adatait. Ebben az esetben bárhol vagyunk a világon, ha egy olyan számítógép elé tudunk ülni ahol van internet, akkor bármilyen böngészőbe beírva a webmail szolgáltatásunk webcímét, a rendszer megkérdezi e-mail címünket és jelszavunkat, majd egy webes felületen nézhetjük meg leveleinket olyan egyszerűen minha egy weboldalt böngésznénk. Természetesen nemcsak megnézhetjük leveleinket, hanem küldhetünk is fiókunkból.

Miért van bejövö levelek kiszolgálója és miért van kimenő levelek kiszolgálója ? Nem ugyanaz ?

Egyes szolgáltatók nem engednek küldeni csak a saját rendszerükből ( úgynevezett honos szerverről ) Ezért a legegyszerűbb, ha a beérkezőlevelek kiszolgálójának a webtárhely szolgáltatónktól kapott szerver nevet állítsuk be és a kimenő levelek kiszolgálójának pedig az Ön otthoni vagy irodai internet szolgáltatójának SMTP azaz kimenőlevelek kiszolgálójának nevét állítsa be.

Mi az a "IMAPl" és POP3 ?

A POP3 protokoll használata esetén e levelek a lekérdezéskor a levelező szerverről "átkerülnek" a saját számítógépünkre és nem terhelik
a levelező szerverünkön kapott qvótánkat. Tehát POP3 protokoll használatával a levelek letöltődnek az aktuális számítógépre, így csak
az adott  számítógép levelezőprogramjában lesznek  elérhetőek.

Az IMAP protokoll (csak ez), kiválóan alkalmas, hgoy több kliens különböző helyről bejelentkezzen és levelezenn és ezáltal mindenki látja a leveleket.
A célja hogy több gépről és több kliens is elérje a leveleket, támogatja a megosztott levélmappákat. Az IMAP protokoll használata esetén a levelek ott maradnak a szerveren, és egy másolat kerül a gépünkre. Minden levél ellenőrzéskor szinkronizálja rendszerünk a "szerveren" lévő leveleket a "gépünkön" lévő levelekkel. Ebben az esetben figyelemmel kell kísérjük a szerveren lévő levél mennyiséget, nehogy elérjük a szolgáltató által beállított mérethatárt. IMAP protokoll használatával a levelek a
szerveren maradnak, így bármikor bárhonnan elérhetőek lesznek. Nagyon fontos, hogy megfelelően karban tartsd a postafiókot  (töröld a régi leveleket), mert ha megtelik a tárhelyed a levelek miatt, nem tudsz új leveleket fogadni!

Miért nem tudok levelet küldeni ( T-Online előfizető esetén) ?

A T-Online 2008. július eleje óta szűri a levélküldő szerverek elérésére használatos hálózati forgalmat (SMTP: TCP 25-ös port). Indoklásuk szerint a cél a hálózatukon keresztül küldött SPAM mennyiség csökkentése. Lépésük hatására minden olyan ügyfél, aki dinamikus IP című kapcsolatról bármilyen külső szolgáltató levélküldő szerverét kívánja használni, jelenleg ezt nem tudja megtenni.

Megoldások:

  • felhívjuk a T-Online ügyfélszolgálatot és megkérjük a kezelőt, azonosításunk után, hogy kapcsolja ki az "SMTP portszűrést."
  • saját levelező programunkban állítsuk át a kimenő levelek kiszolgálójánál megadott, alapértelmezett 25-ös portot írd át 465-re vagy 2225-re, azt nem korlátozza a T-Online
  • a webes felületű levelezésnél nincs SMTP korlátozás

Miért nem tudok levelet küldeni ( UPC előfizető esetén) ?

„Tájékoztatjuk Tisztelt upc internet Előfizetőinket, hogy társaságunk az internethálózat, az előfizetők védelme, valamint az előfizetők számítógépe és az azon tárolt adatok megóvásának és biztonságának, elsősorban a kéretlen levélküldések megakadályozásának érdekében 2008. október 1-jétől az internet ÁSZF 4.4 pontja értelmében alapbeállításként automatikusan, tartalmi vizsgálat és rögzítés nélkül letiltja az olyan, SMTP-alapú e-mail küldést, mely nem a társaságunk e-mail szerverén át zajlik. Ez a beállítás azonban a változás életbelépésnek napjától a http://forgalom.upc.hu oldalon keresztül egyénileg bármikor módosítható. A szolgáltatásunkhoz beállított email-hozzáféréseket és a bármely webes felületen keresztüli levelezést (webmail) ez a módosítás nem érinti. Bővebb információért kérjük, hívja ügyfélszolgálatunkat a 1221-es telefonszámon vagy kérdezze kollégánkat a http://help.upc.hu oldalon keresztül.”
 

Harcolj a SPAM ellen pagerank Arctorna Buda Arctorna Magazin s Frum