Domain regisztráció változás !

 

Jelentősen megváltozik a .hu regisztrációs folyamat. 2011.06.01-től.
Legfontosabb változások:
  • Megszűnik a prioritásos igény,
  • A bejegyzés átfutási ideje jelentősen lerövidül, az igény elbírálását követően a domain feltételes használatba kerül, a domain név a feltételes használatba kerülését követő 8. nap végén kerül az igénylő tulajdonába.
  • A Domain Regisztrációs Szabályzat szerint továbbra is megmarad a lista azonban kihirdetési listaként fog funckionálni és csak 8 napos lesz, mert a domain nevek már a bejegyzés benyújtásának időpontjától működőképessé válnak.

Kifogás csak 8 napig

Eddig a teljes 14 napos várakozás alatt a domain nevek ellen kifogással élhetett az, aki úgy gondolta, hogy a jogait sérti a domain más általi bejegyzése. Ilyen esetekben az ISZT mellett működő - többségében jogászokból álló - Tanácsadó Testület határozott a domain bejegyezhetőségéről. Júniustól azonban csak 8 nap áll rendelkezésre a bejegyzés elindításától arra, hogy bárki kifogást emeljen a domain nevek ellen. A panaszának írásbeli benyújtására azonban a domain regisztráció benyújtásától számított 14 napig lesz lehetőség. Az a panaszos, aki viszont a 8 nap alatt nem értesítette valamelyik regisztrátort arról, hogy egy bejegyzés ellen kifogást emel annak már későbbiekben a bejegyzés megakadályozására nem lesz lehetősége. A panaszok elbírálásának gyorsítása is várható a változásoktól. Az eddig gyakran 3-4 hónapot igénybe vevő eljárás akár 3 hét alatt is eljuthat a döntésig.

DOMAINREGISZTRÁCIÓS SZABÁLYZAT ( részlet )

A Magyarországi Internet Szolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesülete abból a célból, hogy a .hu alatti közdomainek delegálásának, regisztrálásnak és fenntartásnak egységes rendjét biztosítsa, a domain használóinak és másoknak jogait megóvja, a 2001. évi CVIII. törvény 15./A. §-ában foglalt önszabályozás lehetőségeivel élve megalkotta a jelen Domainregisztrációs Szabályzatot. Jelen Domainregisztrációs Szabályzat a tárgyban készült szerződéses rendszer részeként került kiadásra és azt a rendszer alkalmazása során minden külön hivatkozás nélkül alkalmazni kell.

 

  • 1.2.3.2 A Nyilvántartó a Regisztrátor által hiánytalanul megküldött és a Szabályzatnak megfelelő igények feldolgozását haladéktalanul megkezdi, és elvégzi annak ellenőrzését, hogy az az igény megfelel-e a domain technikai működőképességére vonatkozó, a jelen Szabályzat 11. pontjában szereplő követelményeknek. Amennyiben a Nyilvántartó azt állapítja meg, hogy a követelmények nem teljesülnek, akkor visszaküldi az igényt a műszaki hiba jelzésével a Regisztrátornak, akinek a nyilvántartásba vételt követően 14 nap áll rendelkezésére a hiba megszüntetésére, és a domain technikai működőképességére vonatkozó követelményeknek való megfeleltetésre. A határidő elmulasztása esetén az igény automatikusan törlődik.
  • 1.2.3.3 A technikai működőképesség követelményeinek ellenőrzését követően a Nyilvántartó az igény jelen Szabályzatban foglalt további követelményeknek való megfelelőségét, valamint az igényléshez szükséges adatok pontos és teljes körű megadását ellenőrzi. Ezt követően, amennyiben az igény megfelel a Szabályzatban foglalt, és az adatokkal kapcsolatos követelményeknek, az igényelt domaint a Nyilvántartó legkésőbb a következő munkanapon a domain igénylő feltételes használatába adja.
  • 1.2.3.5 Ha az igény megfelelő, akkor az ellenőrzést követően azonnal az igénylő feltételes használatába kerül, és azt a Nyilvántartó webszerverén egyidejűleg nyilvánosan kihirdeti a delegálásra váró domainek listájában. A feltételes használat alatt az igénylő a domaint műszakilag használhatja, azonban a domain végleges delegálásra csak abban az esetben kerül, ha a kihirdetés kezdő napjától számított 8 napon belül nem emelnek ellene panaszt....
A részletes szabályzat elérhető itt: http://www.domain.hu/domain/szabalyzat/szabalyzat.html

 

 

Harcolj a SPAM ellen pagerank Arctorna Buda Arctorna Magazin s Frum