Digitális tetoválás az Iwiwen...

Digitális tetoválás az Iwiwen is - sokan már bánják...

Olyan, mint az igazi: jellemző viselőjére, és később nagyon nehezen tüntethető el.
Legrosszabb esetben személyes és anyagi biztonságunkat teszi kockára.

A Symantec nemrég végzett felmérése rámutat, mennyire felelőtlenül kezelik sokan saját személyes adataikat: túl sok mindent megjelentetnek magukról a közösségi oldalakon, egyéb webhelyeken. A 25 év alattiak több mint egyharmada azt állítja, nem törődik azzal, milyen nyomot hagy maga után a neten. Ezt annak ellenére vallják, hogy amit publikálnak magukról, az a jövőben jó ideig elérhető maradhat. Így a magánjellegű információikból „digitális tetoválás” keletkezik, ami a legjobb esetben is szégyenkezésre adhat okot, legrosszabb esetben pedig személyes és anyagi biztonságukat teszi kockára.

Bár a 25 év alattiak nemigen törődnek a jó hírükkel a neten, a Symantec minden korcsoportnak azt tanácsolja, hogy ügyeljen „digitális tetoválására”. Arra a magánjellegű információhalmazra, amelyet a keresőgépekkel könnyen megtalálhat a jelenlegi vagy jövőbeni munkaadója, bármely barátja vagy ismerőse, illetve bárki, aki visszaélhet az adatokkal.

A korcsoportba tartozók közel kétharmada töltött fel magánjellegű fényképeket és olyan adatokat, mint az irányítószám (79%) vagy a telefonszám (48%). Még aggasztóbb, hogy minden tizedik 25 év alatti kirakta a netre (nem netes vásárláskor) bankszámlája adatait, és minden huszadik még az útlevele számát is feltöltötte.

A leendő munkaadók, családtagok, de egyes esetekben vadidegenek is néhány kattintással böngészhetnek a nyaraláson készült fürdőruhás fotók között, vagy olyan dolgokat olvashatnak, melyek esetleg rossz fényt vetnek az illetőre. A fiataloknak tanulniuk kellene az idősebbektől, bölcsebbektől és óvatosabbaktól, hiszen a 36-45 év közöttieknek még az egyharmada sem tesz elérhetővé fényképeket, a 46 év felettieknek pedig csak egyötöde.

A legcsodásabb önéletrajzot is tönkreteszi, ha a neten a pályázóval kapcsolatban fellelhető információ - blog, twitterezés, facebook-információ, vagy feltöltött videók – nem áll összhangban azzal, amit az illető az önéletrajzában állít. Döbbenetes, hogy egyesek mennyire nincsenek tudatában, hogy minden netes akciójuk nyomot hagyhat. Az éjszakai mulatozásokról felrakott képeket látva nyilván felmerül az emberben néhány további kérdés, és nyilvánvaló, hogy minden toborzó a legjobb jelölteket szeretné megszerezni az ügyfelei számára.

Iwiwen is
„A research fázisban mi is gyakran használjuk az Iwiwet. Ha nagy az ellentmondás az önéletrajz és az egyéb adatok között, azokra a pontokra mindenképpen különös figyelmet fordítunk, és rákérdezünk az interjún.” - hangsúlyozza Kobelrausch György, a Telkes Tanácsadó Zrt. tanácsadója - „Az Iwiwen sok értékes információt publikálnak a képzettségről, esetleg a meglévő munkaadóról is. Arra viszont odafigyelünk, hogy a kereséssel kapcsolatos publikus információkon túlmenően a jelöltek privát szféráját egyáltalán ne érintsük.”

A felmérés szerint a 25 év alattiak a legfelelőtlenebbek a neten. Életüknek ezen a pontján, amikor sokan első állásukat keresik az egyetem után, 31 százalékuk már szeretné, ha kitörölhetne néhány róla szóló netes információt. A megkérdezettek 60 százaléka (minden korosztály) ismerte el, hogy aggódna, ha digitális tetoválásai negatívan befolyásolnák jó hírét, vagy azokat bűnözők használnák fel, ugyanakkor csak 35 százalékuk tartja fontosnak, hogy erős jelszót használjon, vagy netvédelmi beállításait szigorítsa.

Rendszeresen cikkeznek arról, hogy valaki egy közösségi oldalon tett pimasz megjegyzése, vagy publikus, illetlen képei miatt elvesztette a munkáját. A közösségi szájtok nagyszerűek, de az embereknek egy pillanatra el kellene gondolkodniuk azon, hogy mit tesznek közzé, és annak hosszú távon milyen lehet a hatása.

Egyértelmű, hogyan hathatnak a fényképeknek és a megjegyzések a jó hírnévre. Ezen felül azonban nem tanácsos olyan adatokat sem nyilvánossá tenni, mint az irányítószám, a születési idő vagy az anya leánykori neve, mert ezeket az információkat a kiberbűnözők jelszavak feltörésére és postafiókok ellopására használhatják. Az sem ritka, hogy a kapcsolati listákon szereplők részére nyereségvágyból levélszemetet vagy kártékony szoftvert küldenek.

A Symantec azt ajánlja, hogy a közösségi hálózatokon gyakran ellenőrizzük és erősítsük a titkossági beállításainkat, hogy a hívatlan látogatók semmit se láthassanak abból, amit nem nekik szántunk. A rendszeresen cserélt, nagy- és kisbetűket és számokat egyaránt tartalmazó, erős és egyedi jelszó segít a hackerek féken tartásában. A Twitter korában az is ajánlatos, hogy „előbb gondolkodj, aztán csipogj”, azaz ne adjunk ki magánjellegű információt, például születési időt, és ne fecsegjünk ki semmi olyat, amit mások saját előnyükre és a mi hátrányunkra használhatnak.


forrás: terminal.hu 2009 október 

 

Harcolj a SPAM ellen pagerank Arctorna Buda Arctorna Magazin s Frum