Leggyakoribb veszélyek
A leggyakorib veszélyek

 

Idén a webes támadások száma minden eddigit felülmúl. De vajon milyen tényezők járulnak hozzá ezekhez a biztonsági incidensekhez?

A Sophos az elmúlt hat hónap során minden egyes nap átlagosan 23500 kártékony weblapot fedezett fel, illetve szűrt ki a különböző biztonsági megoldásai és technológiái révén. A rosszindulatú weboldalakkal kapcsolatos problémákat tovább tetézi, hogy sokszor teljesen megbízható, ártalmatlan weboldalak is áldozatául esnek a webes akcióknak, amelyek még nagyobb valószínűséggel tudnak hozzájárulni további károkhoz. E weboldalak nem egyszer kártékony programokat terjesztenek, vagy bizalmas adatokat igyekeznek összegyűjteni a felhasználóktól.

Richard Wang, a Sophos bostoni központjának vezetője a CSOonline-nak adott interjújában hét olyan fenyegetettségre hívta fel a figyelmet, amelyek a leggyakrabban járulnak hozzá a webes támadásokhoz. Most röviden tekintsük át, hogy melyek is ezek:


Kártékony reklámok

Gyakran fordul elő, hogy a bűnözők a megbízható és valóban ártalmatlan weboldalakra úgy juttatják el a kártékony fájljaikat, illetve tartalmaikat, hogy azokat hirdetések mögé rejtik el. A kockázatot az is fokozza, hogy sokszor jelentős méretű reklámszolgáltatók, illetve -hálózatok végzik a hirdetések megjelenítését, amelyek felügyelete nem egyszerű feladat, és bizony közbe-közbe hiba csúszhat bele. Jó példa erre a The New York Times néhány nappal ezelőtti esete, amikor a weboldalairól vált elérhetővé olyan reklám, amely hamis víruskereső alkalmazásokat "népszerűsített".


SQL injection

E módszer során a támadók elsősorban a webes alkalmazásokban rejlő sebezhetőségeket igyekeznek kihasználni, és a rendelkezésre álló beviteli mezőkön keresztül olyan kódokat eljuttatni az adatbázisokhoz, amely révén bizalmas adatokhoz juthatnak hozzá, biztonsági megkötéseket kerülhetnek meg, vagy különböző adatbázisműveleteket hajthatnak végre. Az SQL injection további veszélye, hogy a kihasználásához számtalan automatizált technika is létezik.


Felhasználói tartalmak

A felhasználók által feltölthető tartalmak, például blogbejegyzések, hozzászólások, stb. jó alkalmat teremthetnek a támadók számára, hogy elhelyezzék a kártékony weboldalaikra mutató hivatkozásaikat. Az utóbbi időben előfordult, hogy például a Twitter vagy a Google Groups esetében botnetek irányítására is felhasználták a webes üzengetésben rejlő lehetőségeket.


Eltulajdonított belépési adatok
Amennyiben weboldalak adminisztrációjához tartozó belépési adatokat sikerül megszerezniük a támadóknak, akkor a webhelyek teljesen kiszolgáltatottá válhatnak.


Támadás szolgáltatok és webszerverek ellen

Előfordul, hogy az internetes bűnözők nem közvetlenül a webes alkalmazásokat veszik célba, hanem az azokat futtató szervereket. A kiszolgálók ellen végrehajtott támadások legnagyobb veszélye, hogy ha sikerül illetéktelen személyeknek hozzáférést szerezniük egy-egy ilyen szerverhez, akkor akár weboldalak ezreiben tehetnek egy csapásra kárt.


Kártékony programok

Nagyon sok kártékony program arra specializálódik, hogy bizalmas adatokat tulajdonítson el a fertőzött számítógépekről. Ezek többek között képesek lehetnek arra is, hogy az online banki szolgáltatásokhoz tartozó bizalmas információkat összegyűjtsék, és azokat továbbítsák előre meghatározott postafiókokba vagy távoli szerverekre.


Megtévesztő hekker trükkök

A Sophos szerint nagy problémát jelentenek azok az alkalmazások, amelyek alaptalan biztonsági riasztásokkal riogatják a felhasználókat, és teljes verziójú szoftverek megvásárlására buzdítanak annak érdekében, hogy a nem is létező fenyegetettségek ellen védelmet nyújtsanak. Ezek a hamis biztonsági alkalmazások többnyire weboldalakról töltődnek le a számítógépekre.


A webes kockázatok csökkentése érdekében az üzemeltetőknek gyakori biztonsági ellenőrzésekkel, a fejlesztőknek biztonságos kódok készítésével, míg a felhasználóknak naprakészen tartott védelmi alkalmazások használatával és nagy körültekintéssel kell védekezniük.


forrás: computerworld

 

 

Harcolj a SPAM ellen pagerank Arctorna Buda Arctorna Magazin s Frum