Facebook megfelelő beállítása

A Facebook megfelelő beállítására figyelmeztet a TASZ

 

2010.01.28. Ma van az adatvédelem világnapja. A Társaság a Szabadságjogokért ebből az alkalomból a Facebook veszélyeire figyelmeztet, és egy tesztet tett elérhetővé a legnagyobb közösségi site felhasználói számára, valamint részletes tájékoztatót közölt az adatvédelmi beállításokról.


Az adatvédelmi világnapon jogvédők, privacy aktivisták és alkotmányos szervek - köztük az összes európai adatvédelmi biztos - rendszerint felhívják az emberek figyelmét arra, hogy a személyes adatok védelme egy olyan alapjog, amelyet napjainkban mind az állam, mind az üzleti szféra intézkedései komolyan veszélyeztetnek. Éppen ezért fontos, hogy mindenki figyeljen arra, mennyi és milyen tartalmú információt tár fel önmagáról.

A TASZ idén a Facebook-használat adatvédelmi veszélyeire hívja fel a figyelmet. "A felhasználók a Facebookon rengeteg személyes információt tesznek közzé magukról anélkül, hogy tudnák, hogy ahhoz nem csak az ismerőseik férhetnek hozzá. Különösen aggasztó, hogy fiatalkorúak olyan adatokat osztanak meg a 350 millió regisztrált taggal, amelyeket felnőtt fejjel esetleg megbánnak majd. A magánszférát fontos értéknek tartó emberek számára igen meglepő volt Mark Zuckerberg, a Facebook alapítójának és vezetőjének a közelmúltban tett kijelentése, amely szerint az adatvédelem eddigi korszakának vége, mert a világ megváltozott, és az emberek nem várnak el szigorú privacy védelmet" - olvasható a jogvédő szervezet ma kiadott közleményében.


A TASZ az adatvédelmi világnap alkalmából a Facebookon egy tesztet készített, amely kitöltve rávilágít arra, hogy hány adatunk kerül ki a rendelkezésünk alól anélkül, hogy ennek tudatában lennénk. Ezenkívül a Társaság a Szabadságjogokért honlapján található tájékoztatóban elmagyarázzák, hogyan érdemes az adatvédelmi beállításainkat szerkeszteni, ha a lehető legjobban akarjuk védeni a magánszféránkat.


A Facebook használatkor sok-sok olyan információt osztunk meg az ismerőseinkkel, amelyeket ismeretleneknek nem szívesen árulnánk el. Képeket töltünk fel, bizonyos világnézetről és ízlésvilágról árulkodó csoportokhoz, rajongói klubokhoz csatlakozunk. Ilyenkor személyes adatokat osztunk meg másokkal, azonban fontos arra figyelni, hogy illetéktelen emberek ne jussanak hozzá érzékeny információinkhoz. Különösen aggasztó, hogy fiatalkorúak olyan adatokat osztanak meg a 350 millió regisztrált taggal, amelyeket felnőtt fejjel esetleg megbánnak majd.


A magánszférát fontos értéknek tartó emberek számára igen meglepő volt Mark Zuckerberg, a Facebook alapítójának és vezetőjének a közelmúltban tett kijelentése, amely szerint az adatvédelem eddigi korszakának vége, mert a világ megváltozott, és az emberek nem várnak el szigorú privacy védelmet.


A Facebook 2009. december 9-én jelentette be, hogy megújítja az adatvédelmi beállításokat. Amennyiben nem szántál kellő időt az egyéni beállításokra, és egy gombnyomással elfogadtad a fejlesztők által javasol beállításokat, most lehetőséged nyílik arra, hogy átlásd, hogy kik és milyen adataidhoz férnek hozzá.


1. Amennyiben nem vagy elégedett a személyes adataid védelmi szintjével, kövesd a rövid összefoglalónk útmutatásait arról, hogy milyen beállításokkal tudod a lehetőségekhez képest a legjobban óvni a magánszférádat. A rólad szóló információk egy bizonyos körének - a „publikusan látható információk” – nyilvánosságát nincsen lehetőséged korlátozni. Idetartozik a neved, a profil képed, a barátaid listája, a nemed, a csoportok és közösségek, amelyeknek tagja vagy, tartózkodási helyed. Amennyiben regisztrálsz, ezeket az adatokat mindenképpen látni fogja a 350 millió Facebook használó.


2. A „publikusan látható információhoz” – angol nyelvű felhasználás esetében: publicly available information – kívül eső adatok feletti rendelkezésedhez már több lehetőséged van. A „Beállítások” menüpontban az „Adatvédelem” alpontban van lehetőséged szerkeszteni a személyes adataidhoz való hozzáférést. Három beállítási lehetőséget kínál a Facebook: 1. „Mindenki” 2. „Ismerősök ismerősei” 3. „Csak ismerősök” Az „Adatlap információ” pontba belépve (pontos útvonal tehát: Beállítások – Adatvédelem – Adatlap információ) van lehetőséged a legtöbb személyes adatodhoz való hozzáférés beállítására. Itt van lehetőséged beállítani, hogy mindenik vagy csak ismerőseid vagy ismerőseid ismerősei nézzék meg például a fényképeidet, videóidat, bejegyzéseidet, hozzászólásaidat, stb. Amennyiben mindenki számára engedélyezed a hozzáférést, úgy a „publikusan látható információhoz” hasonlóan az összes Facebook felhasználó megtekintheti képeidet, barátaidnak, családodnak, párodnak szóló bejegyzéseidet. „Ismerősök ismerősei” esetében azoknak az embereknek van lehetősége az adataidban – és ezáltal a magánéletedben – turkálnia, akik a visszaigazolt kapcsolataid ismerősei. Ez a beállítás is lehetővé tesz, hogy számodra ismeretlen vagy nem kívánatos személyek tudjanak meg rólad érzékeny adatokat. A „Csak ismerősök” beállításkor kizárólag az általad visszaigazolt személyeknek engedsz hozzáférést. Itt is lehetőség van további korlátozásokra, ezt a „Testreszabás” opciónál teheted meg. Ez abban az esetben praktikus, ha ismerőseid hozzáférési lehetőségei között szeretnél differenciálni: bejelöl például egy olyan személy, akit vissza szeretnél igazolni, de azt már nem szeretnéd, hogy a fényképalbumaidat nézegesse, akkor a „Testreszabás” segítségével elzárhatod ettől.


3. Amennyiben automatikusan egy gombnyomással elfogadtad a 2009. decemberében bevezetett és a fejlesztők által ajánlott adatvédelmi beállításokat, akkor az adatlap információidat a következőképpen osztod meg:

 
  •  
    1. „Mindenki”: magamról; család és kapcsolat; tanulmányok és munkahelyek; általam írt bejegyzések
    2. „Ismerősök ismerősei”: fotóim, videóim; születésnap; vallási és politikai nézetek
    3. „Csak ismerősök”: elérhetőségek (Ez az adatkör nem az „adatlap információk” között található, hanem egy külön alpont az „adatvédelem” menüben. Útvonal: Beállítások – Adatvédelem – Elérhetőségek)
 
Láthatod, hogy a fejlesztők által ajánlott beállítások lehetővé teszik, hogy például a „postjaidat” (legyen az egy egyszerű hozzászólás vagy egy fénykép), bárki megismerheti. 2009. december 9. után feliratkozott felhasználók esetében automatikusan így vannak az adatvédelmi beállítások, de ezen a bármikor változtathatsz.

 

 forrás: biztonságiportal.hu, Társaság a Szabadságjogokért tasz.hu

 

Harcolj a SPAM ellen pagerank Arctorna Buda Arctorna Magazin s Frum