bTime - 1. Az első lépés
Biztos Te is voltál már úgy, hogy egy fontos feladatot valamiért heteken át tologattál, mielőtt aztán rászántad magad és megoldottad. Emlékszel, milyen jó érzés volt, amikor elvégezted? És emlékszel, milyen rossz érzés volt heteken keresztül, amikor eszedbe jutott, hogy meg kellene csinálni, de nem volt hozzá kedved?

Ezeket nevezem "nemszeretem" feladatoknak. Ebben a leckében egy olyan módszert fogok neked bemutatni, mellyel örökre elfelejtheted ezt a rossz érzést.

Mivel túl sok feladatod van (ugye túl sok feladatod van?), és Te is olyan vagy, mint a világ (a legkisebb ellenállás irányába megy), ezért egy olyan feladatot fogsz választani, amit könnyebb megoldani, amit szívesebben csinálsz függetlenül attól, hogy ez mennyire viszi előre az igazi céljaidat.

Egy feladat/projekt azért is lehet "nemszeretem", mert túl nagy és nem látod át, nem látod a végét. Mit tehetsz ilyenkor?

Két teendőd van: Először is bontsd szét a feladatot kisebb részekre, olyanokra, melyet már átlátsz, melyet tudod, hogy meg tudsz csinálni. Ha ez megvan, akkor válaszd ki az első lépést és csináld meg.

Tehát a megoldás nagyon egyszerű: Tedd meg az első lépést!

El akarsz érni egy nagyobb célt? Mióta halogatod? Szerinted elérheted, anélkül, hogy megtedd az első lépést? Nézzünk néhány példát:

  • Meg akarsz tanulni angolul? - Iratkozz be egy tanfolyamra!
  • Látni akarod az Eiffel tornyot élőben? - Menj be egy utazási irodába és kérj néhány ajánlatot!
  • Javítani akarsz az időgazdálkodásodon - Töltsd fel a feladatlistádat!
  • Meg kell írnod egy hírlevelet - Írd össze a hírlevél vázlatát.
  • Fogorvoshoz kellene menned - Hívd fel most a fogorvosod, és kérj időpontot!

Mint láthatod az időgazdálkodásod javítása is egy "nemszeretem" probléma. Tudod, hogy javítani kell rajta, mert ez hatással lesz a teljes munkádra, a vállalkozásodra, sőt az életedre is, mégsem oldod meg ezt a kérdést, mert túl nagy, mert olyan macerás.

A tréning alatt a kezedbe adok egy módszert (hogyan csináld) és egy eszközt is annak érdekében, hogy véglegesen megoldd ezt a problémádat. Ha belevágsz, ha megteszed az első lépést, akkor végig is tudod csinálni és kihasználhatod azokat az előnyöket, amit ez nyújt neked (több idő, kevesebb stressz, versenyelőny, ...)

Mi az első lépés az időgazdálkodásod javításában?

Gyűjtsd össze a feladataidat ("Töltsd fel az Inboxodat!")!

Gyűjtsd össze az összes olyan feladatot, projektet, melyet a következő időben meg kell oldanod. Legyen az akár munka, akár személyes vagy családi feladat. Írd le mind egy listába, írd ki a fejedből, ürítsd ki a fejed!

A hatékonyságodon addig képtelen leszel javítani, amíg a fejedben tárolod az összes teendődet, kötelességedet. Nézd meg a számítógépedet, mennyire lelassul, ha egyszerre nagyon sok programot (task = feladat) tartasz megnyitva. A fejed nem adattárolásra való!

Addig nem lehetsz hatékony, amíg nem látod egyben az összes feladatodat, hiszen nem tudod eldönteni, hogy melyikkel kell majd foglalkoznod. Szóval ha hatékonyabb akarsz lenni, ha szeretnéd fejleszteni az időgazdálkodásodat, akkor tedd meg az első lépést ez ügyben: Töltsd fel a feladatlistádat!

Gyakorlat - Inbox feltöltése

A bTime egy kiváló eszköz ennek a lépésnek a megtételére. Hát használd ki, azért van. Ahogy a fejszével fát tudsz vágni, egy levelezővel levelet tudsz küldeni, az Excel-lel táblázatot, úgy egy feladatkezelő programmal tudod a leghatékonyabban kezelni a feladataidat.

Mindenki tudja, hogy a feladatlista használata segít a hatékony munkában, segít abban, hogy ne felejtsük el a feladatainkat. Legtöbb ember mégsem használja, pedig tudja, hogy segítene. Szerinted mi lehet ennek az oka? Szerinted miért nem használják ezt az egyszerű eszközt?

Horváth Győző
időgazdálkodási tanácsadó

 

Harcolj a SPAM ellen pagerank Arctorna Buda Arctorna Magazin s Frum