bTime - 6. Tervezés

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy a munkával eltöltött időd fele, teljesen felesleges?

Nem hangzik túl jól ugye? Pedig az esetek többségében így van. Ami a legszomorúbb, hogy erről nem is tudsz. Nem tudsz, mert a napi teendők, a tűzoltás, annyira elfoglal, hogy már fogalmad sincs arról, hogy merre is mész. Az eredeti céljaidat, terveidet mér régen elfelejtetted, az energiád csak arra elég, hogy leküzd a napi problémákat. A napi problémák azonban soha nem fogynak el.

Ezzel kapcsolatban néhány éve írtam egy bejegyzést az időgazdálkodás blogban. Ha részletesebben is akarsz arról olvasni, hogy miért is alakult ki a fenti jelenség nálad is, akkor olvasd el először azt a bejegyzést. Itt ebben a leckében inkább a megoldásra fogok koncentrálni.

Mit tehetsz? Hogyan törhetsz ki ebből az ördögi körből, ebből a mókuskerékből?

Az ábrán azt láthatod, hogyan kellene felépítened a munkádat, az életedet. Azaz először is azzal kell(ene) tisztában lenned, hogy mik az életcéljaid. Vannak általános ilyen céljaid, mint például egészségesen élni, boldog családban élni, sok időt tölteni a gyerekeiddel, ... és vannak konkrétabb céljaid is, mint például meg akarod nézni élőben az Eiffel tornyot vagy meg akarsz mászni egy magas hegyet.

A második szinten lévő célok azok, amik segítenek neked elérni a legfelső szinten levő életcéljaidat. Például megszerezni egy jó munkát vagy üzletet vagy megtanulni tíz újjal gépelni.

A harmadik szinten vannak a projektek, melyeknek a legfőbb céljuk, hogy segítsenek a felső két szinten lévő célokat elérni akár közvetlenül, akár közvetve. És így jutottunk el a legalsó szintre a feladataidhoz, napi teendőidhez.

Ha ismered a céljaidat és a projektjeidet ehhez igazítod, akkor már könnyebben meg tudod állapítani, hogy a napi feladataid hány százaléka, az amit ezeknek az érdekében végzel.

Építsd fel újra az életed, merj újrakezdeni

  1. Az első lépés, amit meg kell tenned, hogy határozd meg az életcéljaidat. Készíts ezekből egy listát!
  2. Második lépés, hogy írd össze azokat a célokat, eszközöket, melyek segítenek elérni az életcéljaidat.
  3. A harmadik lépés, hogy válassz ki egy életcélt és a hozzá kapcsolódó célokat, majd készíts egy tervet, stratégiát, mely leírja, hogyan tudod elérni ezeket a célokat.

A stratégiádat bontsd átlátható, néhány hét/hónap alatt elérhető projektekre. Fontos, hogy a projektek esetében pontosan definiáld az elérendő eredményt is.

A projekteket bontsd fel feladatokra és rakd sorba a lépéseket. A feladatokhoz ne rendelj konkrét dátumokat, csak rakd sorba őket és válaszd ki az első lépést. Ha használod a bTime feladatkezelőt, akkor ezeket a feladatokat egyenlőre tedd a [valamikor, talán] listába.

 

Ha így végigmész a projektjeiden, akkor egy csomó feladatod lesz a [valamikor, talán] listádban. Most már csak az maradt hátra, hogy a 3. leckében megismert áttekintés segítségével végignézed a feladataidat, napi teendőidet.

 

Ha a projekteknél mindig bejelölöd a

következő lépést, akkor ezeket a feladatokat a listákban vastagon szedve fogod látni, ez

segít abban, hogy gyorsabban tudj ütemezni.

Mi a titka a sikeres embereknek, vállalkozóknak?

Azt gondolom, hogy erre a kérdésre most már Te is tudod a választ. A sikeres emberek mindig szem előtt tartják az életcéljaikat, a céljaikat és ez alapján döntenek minden egyes feladat, lehetőség esetében.
Hosszútávú stratégiájuk van, előre terveznek és nem a napi tűzoltással foglalkoznak. Máshogy fogalmazva a számukra fontos feladatokkal és nem a valaki számára sürgősekkel foglalkoznak.

A sikeres embereknek van egy "térképük", egy "GPS"-ük, mely folyamatosan segít abban, hogy lehetőleg jó döntéseket hozzanak. Persze van amikor ők is rossz irányba mennek, de ők tudják, hogy hova akarnak elérni, ezért előbb-utóbb visszatérnek a helyes útra. A bTime feladatkezelő is egy ilyen "GPS", csak itt az utakat (feladatokat) neked kell feltölteni. Használd ki ezt az eszközt arra, hogy még sikeresebb lehessél!

 

Horváth Győző
időgazdálkodási tanácsadó

 

Harcolj a SPAM ellen pagerank Arctorna Buda Arctorna Magazin s Frum